Изграждат паметник на Христо Ботев в центъра на В. Търново

Публикувано на сб, 2 юни 2018
766 четения

Паметник на големия поет и революционер Христо Ботев ще бъде издигнат в центъра на Велико Търново. Първата копка бе направена в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България – 2 юни. В церемонията участваха кметът инж. Даниел Панов, председателят на Общински комитет „Васил Левски“ и свещеноиконом Славчо Иванов. Монументът ще се намира в градинката до сградата на „Български пощи“. В основата му бяха положени три камъка – първият символизиращ революционното дело на Ботев, вторият – неговия принос към българската литература, а третият – върховете, по които поетът-революционер и неговите четници са оставили кръвта си във Врачанския балкан, а именно Вола, Камарате и Милин камък, припомни председателят на комитета Румен Петров. Родолюбивото дело бе осветено от свещеноиконом Славчо Иванов в присъствието на областния управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, общински съветници, общественици и граждани.
„Дни като днешния трябва да ни връщат към исторически факти и моменти, към велики българи като Христо Ботев, които са дали много за България, които са искали да видят обединена, независима и европейска България. Дни като днешния ни напомнят за героите, които са дали живота си за освобождението на България, но нека не само 2 юни бъде този ден, а да се замислим какво оставяме след нас, какво сме съградили и кое ни е обединило, за да просперира нашия град и да се развива Бълария“, заяви кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. И припомни, че Велико Търново е град, дълбоко свързан с бележития български революционер. Тук са живели неговата съпруга и дъщеря – Венета и Иванка. Именно в старата столица през 1877 г. за първи път 2 юни е честван като ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България и националното обединение.
Идеята за изграждане на бюст-паметника е на Общински комитет „Васил Левски“ и клуб „Христо Ботьов“, подкрепена от Община В. Търново. Тя съществува още от 2004 г., когато председател на комитет „Васил Левски“ бе Георги Стефанов. Автор на проекта е архитект Драгомир Йосифов.
Монументът ще е с височина 4 метра, а бюстът е изработен от бронз и е с размери 1,10 метра. Той е дело на скулптора Венелин Василев. Преди години се е намирал в двора на Старото военно училище, но след разрушаването му е съхранен от Общината. Бюстът ще бъде положен на гранитен постамент с облицовка от хасковски мрамор. Върху него ще има гравюра на оригиналния подпис на Христо Ботев. Предвижда се парковото пространство около паметника също да бъде облагородено.
Отбелязването на 2 юни продължи с поднасяне на венци и цветя на паметник „Майка България“. Учениците от ПМГ „Васил Друмев“ Любослава Петрова, Велика Йорданова, Михаела Романова и Живко Бабачев представиха литературна композиция в памет на Христо Ботев.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново