Иван Панайотов написа книга за търновци, прославили България

Публикувано на вт, 22 Ное. 2022
837 четения

Историкът и бивш зам.-кмет на В. Търново Иван Панайотов написа и издаде книга, представяща 50 бележити търновци, прославили България по целия свят. Чрез кратки или по-обширни очеркови статии и богат снимков материал, авторът възстановява техните образи и дела, за да реабилитира паметта и върне уважението към личността им. Материалите са подредени хронологично според възрастта на героите (исторически погледнато от Освобождението до наши дни). Панайотов вече събира информация и за следващ том.

В книгата „Търновци, прославили България“ са включени художници, скулптори и визуални артисти, като Христо и Иваничка Паневи, Сашо Филев, Христо Иванов и Маргарита Пуева; поети и писатели като Емилиян Станев, Стефан Дичев, Антон Дончев и Радко Радков; музиканти-инструменталисти, певци, диригенти, педагози и композитори като Венко и Спас Венкови, Йордан Капитанов, Дорита Бонева и Богдана Гюзелева Вулпе; спортисти като Трифон Иванов, Красимир Балъков, Георги Василев, Весела Лечева, Николай Лечев, Антоанета Селенска и Калоян Махлянов-Котоошу; актьори, дипломати, общественици, икономисти, учени и др.

Прави впечатление, че след заглавното име на личността в очерците е допълнението-квалификация – „първи“, „основател“, „създател“, „най-обичан“, „класик“, „един от най-големите“, „номер едно“, „от световна класа“, „гражданин на света“ и др. , отбелязва литературният критик и редактор на книгата Владимир Шумелов, допълвайки, че подобни издания обогатяват „културната география“ на България.

„Това издание е една сбъдната моя мечта. Преди много години, когато работех в Регионалния исторически музей, се зароди идеята да направя книга за хора, прославили България, които или са забравени, или не са познати в нашия град, както и за такива, които всеки ден срещаме във В. Търново“, каза Иван Панайотов, добавяйки, че първоначалният му замисъл е да запознае най-вече младите хора с тези бележити личности, които постепенно потъват в забрава. Сред любимите му персонажи в книгата са големите оперни тенори Венко и Спас Венкови, оперната прима и актриса Дорита Бонева, българският Пикасо в керамиката Христо Иванов, създателят на българската електроника проф. Иван Попов, дипломатът Светозар Раев, правнук на Бяла Бона и др. Авторът посочва, че съдбата на такива хора е много интересна, но често при проучванията на живота им е срещал трудности. Роднините им, които често са в чужбина, са трудно откриваеми, някои не желаят да дават сведения и събирането на материали за тези личности е дълъг и сложен процес. В книгата са включени и наши съграждани с турски произход – Хулуси Кентмен – един от най-обичаните актьори в Турция, и Месру Мехмедов – диригент, пред когото се прекланя дори великият Ленард Бърнстейн, както и чехът Карл Йозеф Папоушек, финансирал изграждането на паметника на Васил Левски в центъра на В. Търново.

Любовта на Панайотов към историята и огромните му познания около Паметта на В. Търново се дължат не само на историческото му образование и дългогодишния стаж в Регионалния исторически музей, но и на неговите хобита – колекционирането на стари пощенски картички, снимки и пощенски марки. Той е кореняк търновец, като в рода му по бащина линия се откриват имената на видни и заслужили министри, учени, зографи. В рода му по майчина линия от троянския край има видни търговци, революционери и няколко поколения свещеници, а във вените му тече и аристократична кръв.

До края на годината се очаква книгата да бъде представена официално пред великотърновската общественост. Тя няма да се продава по книжарниците, а само лично от нейния автор.

 

Николай ВЕНКОВ

сн. Бранимир БОНЕВ

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново