Иван Гранитски и Стоян Райчевски представиха историческите си книги

Публикувано на нд, 7 апр. 2024
133 четения

Издателят Иван Гранитски и Стоян Райчевски – общественик, публицист, политик, историк и етнограф, гостуваха на „Фоайе на книгата с автограф“ във В. Търново. Гранитски представи богата палитра от поредици с творби от българската и световна класика, философската и историческата мисъл, енциклопедични справочници, шедьоври на българската и световната литература за деца и юноши. Райчевски запозна аудиторията със своите изследвания в една от най-търсените поредици на издателството „Дълг и чест”, в която той е и най-плодовитият автор. Негови са книгите за княз Александър Батенберг, за държавника Александър Малинов, за генералите Стефан Тошев и Георги Вазов, за революционера Борис Сарафов и др. Най-новата негова книга от тази специална поредица е за живота и родолюбивото дело на Братя Миладинови.
Във фоайето на библиотеката бе експонирана и изложба, посветена на 140 години от отпечатването на том 1 от „Записки по българските въстания” на летописеца на Априлското въстание Захари Стоянов. Преди срещата с Гранитски и Райчевски беше представен и филм за живота и делото на бележития българин, а родолюбивите великотърновски сдружения с нестопанска цел „Атанас Буров“, „Боляри“, „Царевград Търнов“ и „Царевец“ връчиха дарение с книги от издателство „Захарий Стоянов“ на ПГСАГ „Ангел Попов“ във В. Търново.
„Със Стоян Райчевски през последните 5 години имаме може би над 2 хил. срещи във всички възможни библиотеки в цялата страна и твърдим, че няма друга библиотека, която да има толкова смислена, умна и стратегически полезна политика на грижа към книгата, съхранение на българската книжовност, грижа за съвременните български писатели, учени, отношение към младите хора“, посочи Гранитски.
„За мен е не само удоволствие, но и силно преживяване да съм в старопрестолния град на България, и това в съчетание с изложбата и филма, посветени на Захарий Стоянов е още по-хубаво“, каза Райчевски. „Историческата памет е нещо, което не доглеждаме в забързаното си и силно материализирано ежедневие, защото мислим, че хубавите неща тепърва предстоят, а светъте толкова шарен и богат, че не си струва да се връщаме към миналото. Но всъщност то е корените и устоите, без които не можем да съществуваме“, подчерта 80-годишният Райчевски.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново