Исторически фест и Нощ на музеите във Велико Търново и Арбанаси

Публикувано на сб, 19 май 2018
961 четения

Исторически форум-фестивал „Европа и Царевград Търнов“ се провежда във Велико Търново. Събитието е организирано от Областния информационен център и се провежда в района между църквата „Свети апостоли Петър и Павел“ и Шишмановата баня в Асенова махала.

Програмата на фестивала представя ежедневния бит, занаяти, изкуства и войнски умения от периода XII-XIV век – времето на династията Асеневци. Зрителите имат възможност да стрелят с лък, да опитат ловкостта и сръчността си в средновековните игри, да се запознаят с музиката и танците от епохата, да участват в оцветяване и рисуване върху керамика, да почувстват духа на периода, облечени в средновековни болярски и царски одежди и доспехи, с които ще могат да се снимат за спомен.

За четиринадесети път Регионален исторически музей – Велико Търново се включва в инициативата Европейска нощ на музеите и галериите на Френския културен институт. На 19 май форматът ще се проведе в музеите „Констанцалиева къща“, „Хаджиилиева къша“ и църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в- с. Арбанаси.

Хаджиилиевата къща и околните пространства ще са естествен декор за историческата реконструкция „Арбанаси 1798. Кърджалийски времена“, която ще продължи от 15,00 до 20,00 часа. Възстановката ще представи разиграни сцени от мирния живот на местото население през XVIII век, нападението на кърджалиите, отбраната на укрепена арбанашка къща, откупуването на хора и имуществото от грабителите и прогонването им от Арбанаси. Посетителите ще могат да се потопят в атмосферата на възрожденското селище, участвайки пряко в масовите сцени, ако са облечени в дрехи, кореспондиращи с духа на епохата.

В Арбанаси на 19 май до полунощ отворени за безплатни посещения ще са музей “Констанцалиева къща“ – най-забележителният и представителен паметник на местната жилищната архитектура, и уникалната със стенописите си от XVII-XVIII век църква – музей „Св. Архангели Михаил и Гавраил“.

Европейската „Нощ на музеите“ – Велико Търново 2018 се организира от Регионален исторически музей в партньорство с НД „Традиция“ – клон Велико Търново, НД „Традиция“ – клон Шумен, Сдружение „Родолюбие“-Пловдив, Читалище „Иларион Драгостинов“, с. Арбанаси, кметство с. Арбанаси.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново