Хасковският театър гостува на горнооряховска сцена със „Севилският бръснар”

Публикувано на чт, 8 ян. 2015
399 четения

Хасковският театър „Иван Димов” гостува на горнооряховска сцена с постановката „Севилският бръснар”. Представлението ще се играе на 15 януари (четвъртък) от 18.30 ч. в НЧ „Напредък-1869”.

Актьорите в спектакъла „Севилският бръснар” ще представят модерна класика. Постановката е дело на Юрий Дачев, който е направил симбиоза от текстовете на пиесата на Бомарше и либретото на Чезаре Стербини към много популярната опера на Росини. „Пиесата на Бомарше „Севилският бръснар” има странна история. Тя е останала в сянката на операта на Росини. /За разлика от „Сватбата на Фигаро”, която има бурен път като драматургична творба, също както и Моцартовата опера/. В прекрасната, искряща музика на Росини, мен поне ми се струва,  има и много дяволита ирония. Не е така обаче в либретото на Чезаре Стербини. От пиесата на Бомарше той е направил история, която е трябвало да бъде смешна, смешна…Обаче и написаните герои, и либретистите, които ги пишат, си приличат понякога в едно. Чудят се какво да правят с добрия край, към който толкова се стремят”, споделя Юрий Дачев.

Режисьорът е подбрал пародиен вариант на операта, изпълняван не с музикални инструменти, а с гласове, което доближава още повече пиесата до съвремието. Сцената е аранжирана като модерен бръснарски салон с билбордове на известни модели и артисти. Цветовата гама на спектакъла е издържана основно в червено, черно и бяло, което подсилва усещането за класика.

В представлението участват Стелиян Николов, Дамян Тенев, Иванка Шекерова, Стефан Цирков, Александър Алексич, Петър Влайков, Янко Митев. Сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова.

Билети за представлението може да се резервират на тел. 0886 436 456 всеки ден от 15.00 до 20.00 ч., както и да бъдат закупени на касата на НЧ „Напредък – 1869” в работни дни от 16.00 до 18.00 ч. Цената на билетите е 8.00 лв. и 10.00 лв. Ученици, пенсионери и групи ползват отстъпка.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново