Грузинци отново ще покорят публиката на Международния фолклорен фестивал

Публикувано на вт, 9 юли 2024
2198 четения

Във Велико Търново предстои XXVI издание на Международния фолклорен фестивал. Форумът, който се очаква с голям интерес от великотърновци, ще се проведе от 20-27 юли в Летния театър. В следващите дни “Янтра ДНЕС” ще представи всички състави, които ще покажат фолклорното богатство на своите държави.

Тази година Грузия ще бъде представена от Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци “Арсиани” от Батуми.
Грузинските народни танци и песни са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Защото това богатство трябва да се пази, популяризира и представя всеки път пред света. Всички, които следят фестивалните издания, знаят, че грузинските ансамбли присъстват почти всяко лято във фестивалната програма, защото никой не може да остане равнодушен при появата на тези темпераментни изпълнители.
Вихрени, енергични, ритмични, взривяващи изпълнения или феерични, нежни, докосващи танци, музика, песни, онова усещане, което те връхлита и те държи дълго, след като и последният изпълнител е слязъл от сцената. Грузинските изпълнения с една дума можем да опишем като впечатляващи!
Аджарски държавен академичен ансамбъл за музика и танци “Арсиани”. Името им означава “орел”, а те гордо го прославят в близки и далечни земи. Награди и отличия валят през годините, съвсем заслужено заради професионализма, енергичността, прецизните движения, невероятното пеене и докосващата музика; заради майсторството и страстта, които личат от всеки танц от богатия им репертоар. Наскоро ансамбълът отбеляза 100-ния си юбилей, една история с много за разказване. Всяко тяхно шоу се превръща в истинска награда за публиката. Грузинските танци нямат аналози традиционно, съдейки по движенията и позата на танцуващ грузинец, семейството може да реши дали дъщеря им да се омъжи за него, или не. Да танцуваш на пръстите си и да въртиш коленете си е велико изкуство. А жените… Виждали ли сте как грузинските жени се плъзгат по сцената – като лебеди по водна повърхност? “Трябва да си роден грузинец, за да можеш да танцуваш така”, обясняват самите танцьори. Всяко тяхно представление е изпълнено с любов към Родината, всичко е въплътено в музиката, песните и танца: порив на вятъра, удар на барабани, великолепна тишина на планините, радостен ропот на планински потоци… Нямат нужда от дълго представяне – наричат ги “летящите грузинци”!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново