Грипната епидемия в областта е отменена

Публикувано на вт, 5 Февр. 2019
341 четения

От 5 февруари се отменя обявената грипна епидемия на територията на област Велико Търново. От Регионалната здравна инспекция съобщават, че решението е взето поради регистрирано трайно снижение на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания и нормализиране на епидемичната обстановка.

За периода на обявената грипна епидемия от 28 януари до 3 февруари е регистрирана заболеваемост от грип и ОРЗ 81,42 на 10 000 души население, спрямо 154 на 10 000 души население за предхождащия грипната епидемия период – между 16 и 24 януари, оценена чрез системата за сентинелно наблюдение на инспекцията. През предходната седмица в областта са регистрирани 56 души, заболели от грип.
От 5 февруари в лечебните заведения за болнична помощ се възстановяват свижданията и плановите операции, а в лечебните заведения за извънболнична помощ – работата на детските и женски консултации и провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации. Учебните занятия в училищата също се възстановяват.
Грипната епидемия в областта беше наистина сериозна, болниците във Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени поставяха допълнителни легла, като местата за болни от остри респираторни заболявания в трите лечебни заведения надвишаваха двойно традиционния капацитет и наброяваха над 300 легла. Масово миналите през лечебниците пациенти са били приети с усложнения след грип, пневмонии и бронхити. В областта няма данни за тежки увреждания и смъртни случаи след епидемията.
Въпреки края на епидемията, експертите от РЗИ – Велико Търново, препоръчват на хората със симптоми и признаци на грип и ОРЗ да не провеждат самолечение, а да потърсят личните си лекари и съответна медицинска помощ.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново