Гости от Унгария идват на Международно изложение „Културен туризъм“ 2018

Публикувано на чт, 12 апр. 2018
147 четения

Унгария е чуждестранният участник с най-мащабно представяне на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“, което ще се проведе от 19 до 21 април т.г. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново. Страната ще популяризира възможностите за културен туризъм в държавите от Вишеградската група – Полша, Словакия, Унгария, Чехия, като събитието е посветено на унгарското председателство на V4.

Със съдействието са Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София, в дните на борсата в старата столица ще гостува унгарският танцов фолклорен състав “Хирьош Агора” от гр. Кечкемет. Танцьорите ще се изявяват на откритата сцена пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ и ще обучават публиката на унгарски народни танци.

Фолклорният ансамбъл “Хирьош Агора” е основан в Кечкемет през 1976 г. и като един от представителните състави в региона изпълнява унгарски танци и танци на другите народи от Карпатския басейн. Най-важната им цел е събирането, изучаването и представянето на танците и традициите от Кечкемет и Кишкуншаг. В състава членуват близо 270 души, а понастоящем многостранна творческа дейност, радваща се на огромен успех както в Унгария, така и в чужбина кипи в 11 формации. Ансамбълът е отличаван с множество обществени и професионални награди (петкратен носител на званието “За майсторство”, Похвала на министъра на културата, Награда за постижения, Награда “Золтан Кодай”, Награда “Prima” на област Бач-Кишкун). Художествени ръководители на състава са Ласло Лукач и Естер Харант Лукач, и двамата носители на наградата “Млад майстор на фолклорното изкуство”.

Освен пред посетителите на изложението и жителите и гостите на Велико Търново, Унгария ще бъде представена и пред академичната общност на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Петнадесетото издание на престижният форум от 19 до 21 април 2018 г.  за първи път ще се проведе на територията на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ в старата столица. В Европейската година на културното наследство-2018  участниците в изложението ще представят различни артистични прояви, въстановки, занаяти, презентации и творчески събития, чрез които ще запознаят публиката с техния регион по интересен и увлекателен начин.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново