Главният прокурор Иван Гешев: БНО „Шипка“ прокарва „зловредно руско влияние“ в България

Публикувано на пт, 16 Дек. 2022
406 четения

Дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е притеснителна за националната ни сигурност и е свързана с прокарване на „зловредно руско влияние“ в България. Това заяви във В. Търново главният прокурор Иван Гешев по повод излязлата по-рано информация, че срещу Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е постъпил сигнал на 12.12.2022 г., че извършва противодържавна дейност.
Главният прокурор заяви, че Софийска градска прокуратура е възложила проверка на ДАНС, която да установи има ли данни за престъпление против държавата.
„Става дума за предположения за дейност, която противоречи не само на законодателството, но и на българската Конституция. Дейност, която евентуално защитава и чужди национални интереси. Това е притеснително за българската национална сигурност. При предишния главен прокурор са правени проверки на същата организация и е направено искане да се заличи регистрацията на това сдружение “, каза още Иван Гешев.
Относно отказа на бившия вътрешен министър Бойко Рашков да получи призовката си за явяване на разпит, Иван Гешев коментира, че законите и конституцията са задължителни за всички български граждани, независимо дали те са депутати, доценти, професори или обикновени български граждани.
„Големият проблем в България е, че някои хора смятат, че законите важат за другите, но не за тях. И това е много тъжно за българската държава. Показва, че тези хора, които говорят за върховенство на правото, за законност, за съдебна реформа говорят едно, а явно правят друго и целта им е различна“, каза още Гешев. Той допълни, че на този етап няма да иска имунитета на Бойко Рашков, защото няма предложение от наблюдаващ прокурор.

Иван Гешев заяви още, че няма скандал със служебния правосъден министър Крум Зарков, а е сигнализирал, че наредба на правосъдното министерство, регламентираща заплащането на вещите лица, издадена по времето на министър Христо Иванов, е отменена от ВАС.

“Това автоматично означава блокаж на цялото правораздаване, защото няма правно основание да се плаща на вещи лица, т.е. те няма да правят експертизи и делата няма да приключат. Тук компетентността е на Министерство на правосъдието – ако трябва да издаде нова наредба, да извърши съответни промени. Аз само сигнализирам, че се блокира българската съдебна власт. Всеки преценява какви са приоритетите му. Аз като главен прокурор преценявам какви са моите приоритети, а г-н Зарков преценява какви са неговите”, каза още главният прокурор Иван Гешев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново