Газифицират Свищов

Публикувано на пн, 10 авг. 2015
647 четения

След дълги години предпроектни проучвания и планове за инвестиционни намерения, Свищов е на финала в процедурите, предшестващи газифицирането на крайдунавския град.

Дължината на преносния газопровод от съществуващата газопреносна мрежа до Свищов е 36 км, като ще бъде изградена и автоматична газорегулираща станция. С реализацията на проекта “Булгартрансгаз” ЕАД продължава да изпълнява програмата си за разширение на националната газопреносна мрежа. Изграждането на газопровод до град Свищов ще осигури на домакинствата и бизнеса достъп до алтернативен енергиен източник. Ще бъдат намалени както разходите за електрическа енергия, така и вредните емисии в околната среда.

След подписан договор между “Булгартрансгаз” и Европейската банка за възстановяване и развитие са ускорени дейностите по реализацията на газопровода до Свищов. Новото ръководство на българския газопреносен оператор предприе всички необходими мерки за успешната реализация на проекта в максимални кратки срокове, посочват от газовата компания.

Предвидената стойност на проекта е 4,7 млн. евро. Половината от парите се осигуряват по Международен фонд Козлодуй от ЕБВР. Останалата част за изпълнение на проекта ще се осигурят от “Булгартрансгаз”.

Проведена е тръжна процедура за извършване на прединвестиционно проучване на газопровода до Свищов. Сключен е договор с “Дончев П и Сие” ЕООД като фирмата е избрана след процедура по Закона за обществените поръчки, посочват от газовата компания. Срокът за изпълнение на договора е 120 дни и се предвижда да приключи през октомври тази година.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново