Гъдуларчетата на Веска Илиева обраха наградите в Русе и Пловдив

Публикувано на нд, 1 апр. 2018
512 четения

Малките и талантливи гъдуларчета на СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново обраха наградите в два престижни конкурса. Възпитаниците от класа по гъдулка на преподавателката Веска Илиева са се състезавали със стотици деца в Русе и Пловдив.

Първа награда и едногодишна стипендия за талантливи деца е спечелил Данаил Йорданов на XI Национален музикален фолклорен конкурс „Дунавски славей” в Русе. В престижния форум са участвали над 600 млади изпълнители. За третото място в индивидуалното класиране се е преборила Пламенна Пехливанова. Трето място е завоювала и Ния Илиева. В категорията „Инструментална група”квинтет „Дзигулица”, в който се изявяват и тримата призьори, е спечелил второ място.

„Председателят на журито акад. Милчо Василев от АМТИИ в Пловдив даде висока оценка на нашите участници. Той ги насърчи с думите: „Гордейте се с нашата народна музика. Докато има таланти, ще я има и България”, сподели Веска Илиева.

Отлично са се представили търновските деца и на конкурса „Орфееви таланти” в Пловдив. В индивидуалното класиране Данаил Йорданов и Калоян Вашков са получили „Бронзова лира на Орфей”. Пламенна Пехливанова и Ния Илиева са удостоени с поощрение. Квинтет „Дзигулица” също е носител на “Бронзова лира на Орфей”.

Гъдуларите са участвали и в запис за БНР, излъчен в предаването на Цвети Радева по повод 10-годишнината на Работилница „Седянка”. Децата се готвят усилено за други изяви на конкурсните сцени, както и за запис във фолклорното предаване „Изворче”.

Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново