Елизабет от Сухиндол изправи на крака журито на “България търси талант”

Публикувано на пн, 6 апр. 2015
3473 четения

14-годишната Елизабет Златкова от Сухиндол изправи на крака журито и многобройната публика в залата на “България търси талант”. Малката певица изпълни по неповторим начин емблематичната песен “Излел е Делю хайдутин”, която лети в Космоса, и се класира за участие в полуфинала на шоуто.

Вече шест години Елизабет посещава класа по народно пеене при СОУ “Св. Климент Охридски”, който води народната певица Ана Борисова. Големият телевизионен успех на младата изпълнителка е поредното признание за нейния талант и всеотдаен труд. Наскоро екипът на шоуто засне и репортаж, посветен на Елизабет, нейното семейството и един кратък урок по народно пеене, който ще бъде излъчен в ефира бТВ.

Около 15 деца на различни възрасти посещават заниманията по народно пеене на Ана Борисова към сдружение “Анна-Фолкарт” във Велико Търново и СОУ-то в Сухиндол. Преподавателката е асистент по народно пеене в катедра “Музика” на ВТУ и наскоро придоби научна и образователна степен “доктор”, след като защити дисертационен труд, посветен на орнаментиката в народнопесенния изпълнителски стил.

През последния месец възпитаниците на народната певица участваха в три национални фолклорни конкурса – в Русе, Стара Загора и Котел, и спечелиха куп отличия. С призови места от конкурса “Песенна дъга над Кутев” се завърнаха Ния Кисьова и Александра Кушева, които взеха най-високите отличия в трета възрастова група – “Оранжев и Червен цвят на дъгата”. В тази възрастова група участниците са били над 80, а Йорданка Стойчева стана първа при по-малките изпълнители от втора група. От 15-ото издание на конкурса “Орфеево изворче” в Стара Загора първо място спечелиха Виктория Златкова, Елизабет Златкова, Мирела Стойкова и Рая Аламурова. Рая стана първа и във фолклорния конкурс в Русе.

Най-голямата ми радост е, че три от моите момичета – Елизабет Златкова, Мирела Стойкова и Рая Аламурова, ще продължат професионалния си път на развитие като народни певици в специализираните музикални училища, не скри удовлетворението си д-р Борисова.

Златина ДИМИТРОВА
сн. в готови за редактор

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново