Една трета от читалищата у нас източват държавния бюджет

Публикувано на чт, 8 юни 2017
917 четения

Министърът на културата  Боил Банов се срещна с шефове на културни институти от В. Търново и Горна Оряховица

Една трета от читалищата в България не изпълняват добросъвестно функциите, които са им възложени още преди повече от 100 години.  Това обяви във Велико Търново министърът на културата Боил Банов. Той дойде в старата столица на работна среща с представители на културни институти.

Министърът подчерта, че от 3800 читалища у нас едва 2000 са реално функциониращите. „Имаме случаи на 39 читалища, регистрирани в един апартамент. Започваме да губим нормалността, това си е крадене. Говорим за НПО-та и ние нищо не можем да им кажем. Очевидно е, че няма как да оставим едни хора да прибират пари просто така. Нямам нищо против читалищата да са НПО, защото не е хубаво общинската и държавната власт да колят и бесят там. Но също така трябва да има механизъм, с който работещите читалище да получават повече за сметка на некачествените”, не скри възмущението си Боил Банов.

Той обеща, че ще сформира работна група, която да започне обсъждането на промени в Закона за народните читалища. „В момента се опитваме да вкараме читалищата в ЮНЕСКО. И ако не стане, няма да е заради друго, а защото не може за пет години техният брой да се увеличи двойно“, посочи още министърът.

Проблема с ограниченото финансиране на читалищата и необходимостта от законодателни промени на срещата постави председателят на НЧ „Искра” във Велико Търново Нели Стойчева, която е и областен координатор на читалищните дейци. Тя изрази недоволството си от невъзможността да бъдат привлечени млади специалисти, а като причина посочи ниските възнаграждения и липсата на достатъчно средства. Стойчева обясни, че повечето читалища нямат възможност да изплащат шест брутни заплати при пенсионирани служители.

Директорът на общинската дирекция по култура Нелина Църова постави въпроса за необходимостта от финансиране на мащабни фестивали като Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ на Царевец. Чрез целева субсидия ще бъде подпомогнато организирането на подобни големи събития, допълнително ще бъде вдигнато нивото им и ще бъде подпомогнато опазването на материалното културно наследство, аргументира се тя. Директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ д-р Иван Александров пък предложи МК да се ангажира с обявяването на международен конкурс за най-интересен идеен за изграждането на модерен библиотечен център във Велико Търново. Предвидено е той да бъде построен в района на Старото военно училище.

Сред обсъжданите въпроси по време на срещата бяха приоритетното финансиране за консервацията на обекти, открити при археологически разкопки. В тази връзка Боил Банов обяви, че с 500 000 лв. са увеличени за тази година средствата за теренни проучвания на археологическите обекти и с още 500 000 парите за консервация и реставрация. Така за двете дейности за този археологически сезон са отпуснати по 1 млн. лв. Средно по 18 000 лв. се пада на археологически обект, като за тези от праисторическата епоха  средствата възлизат средно на 11 000 лв.

Сред участниците в дискусията бяха ръководствата на Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Присъстваха също областният управител проф. Любомира Попова, представители на читалища и галерии, както и експерти по културата от община Горна Оряховица.

„Най-важното за мен в работата ми като министър на културата е пълната прозрачност и яснота за всяко решение, което ще бъде взето в областта на културата“, заяви по време на срещата Боил Банов и допълни, че гражданите трябва да бъдат максимално информирани, за да могат сами да преценят доколко тези решения са достатъчно добре мотивирани. Той обяви, че в помощ на работещите в сферата на изкуствата и различните културни институции министерството ще издаде каталог за европейските програми, които финансират проекти в тази област. Подобна синтезирана информация би била изключително полезна на общини, читалища, галерии, музеи, библиотеки. По думите му до края на тази година ще започне и процедурата по захранване на фондовете на обществените библиотеки с книги.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново