Джипитата скочиха срещу готвените промени в имунизационния календар

Публикувано на чт, 22 Авг. 2019
488 четения

Голяма част от лични лекари във В. Търново са против готвените от здравното министерство промени в имунизационния календар, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Според исканите изменения, публикувани за обществено обсъждане, се предвижда намаляване на приемите на основната имунизация на пневмококовата ваксина за децата до 6-годишна възраст, отпадане на пробата Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11 г., както и въвеждане на още една реимунизация срещу коклюш при деца на 12 г. Недоволството на джипитата е срещу част от предвидените промени.
“Смятам, че от МЗ трябва да се обосноват кое налага махането на тази проба Манту. Да си синхронизираме имунизационния календар с другите страни в Европа е добре, но трябва да наблюдаваме и да се вземе предвид случващото се в собствената ни страна, а не да правим изкуствена синхронизация. Най-лесният начин за нас, като лични лекари, е да кажем, че не я искаме, защото това е изключително трудоемко – звъним на родителите, правим пробата Манту, след това я отчитаме, ако се налага правим реимунизация и т.н. Но дали премахването ѝ е оправдано и какви биха били последствията от това след няколко години”, заяви д-р Любка Любенова. Мнението ѝ подкрепят и много от нейните колеги в старата столица.
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вчера изпратиха становище против част от промените до здравния министър Кирил Ананиев, до държавния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия в парламента и до управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. “Премахването на третия прием на ваксината срещу пневмококови инфекции при бебета, както и отпадането на пробата Манту и евентуално ваксина БЦЖ при 11-годишните, буди у нас сериозни притеснения относно изпълнението на целите за създаване и поддържане в обществото на “колективен имунитет”, “предотвратяване на епидемични взривове, намаляване на общите разходи за здравеопазване, елиминация или изкореняване на заболяването и неговия причинител в глобален мащаб”, се казва в писмото. Джипитата припомнят, че по неофициални данни сред децата от 7 до 18-г. с хиперергична реакция при отчитане на пробата Манту са 10 %, а с отрицателна реакция са 20 % от децата, при които трябва да се постави ваксина БЦЖ. Медиците са притеснени, че наскоро е отпаднала проверката при 17-годишните и ако се премахне и при децата на 11 г., остава открит въпросът какъв ще бъде ефектът от съществуващия, но “неустановен” проблем. Според тях това неминуемо ще се отрази на епидемиологичната ситуация в страната. Относно ваксинацията срещу коклюш, много от личните лекари подкрепят въвеждането на реимунизацията заради зачестилите случаи през последните години на заболяването.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново