Догодина отварят новия корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Публикувано на ср, 23 сеп. 2020
1007 четения

Догодина ще бъде открит новият корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново, чието строителство в момента е на финала. Това заяви изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев. За довършването му, за закупуване на нова техника и обзавеждане са необходими още около 3,6 млн. лв. с ДДС, за което болницата ще кандидатства за банков заем. Предложението за теглене на кредита ще бъде гласувано на заседание на Общото събрание на акционерите, което ще се проведе през октомври. Новата сграда е с площ от близо 4500 кв. м, на седем етажа, изградена по всички съвременни изисквания за здравно заведение. Всички отделения от Стара болница ще бъдат преместени в новия корпус с изключение на Отделението по рехабилитация и ТЕЛК. На мястото на освободените сгради от т. нар. База II, ръководството на болницата планира да разкрие хоспис за терминална грижа, тъй като нуждата от подобна дейност е много голяма, а такава услуга в областния град на практика няма. Внесено е искане и за продажба на бившата гинекология, за което се чака решение на Министерство на здравеопазването, което притежава 51 % от капитала на болничното дружество.

„Планираме в близко бъдеще в МОБАЛ да стартира нова високоспециализирана дейност в областта на съдовата хирургия, каквато в момента се прилага само в университетските болници. Искаме да закупим и нов скенер, тъй като сегашният е на 8 г. и се нуждаем от такъв от по-висок клас“, заяви д-р Филев. Той отчете, че за първото полугодие болницата е  реализирала печалба в размер на 782 000 лв., с което категорично отхвърли отправените обвинения в телевизия 7/8 от адвокат Иван Денев, баща на починалия от коронавирус абитуриент, за лош мениджмънт на лечебното заведение. Той подчерта, че болницата плаща ритмично задълженията си към всички доставчици и няма задължения към персонала.

„Този отговор на направените нападки го дължа не на адвокат Денев, а на обществото“, заяви д-р Филев. Той изказа съболезнованията си за огромната загуба на близките на 19-годишния Христо Денев, който бе диагностициран с COVID-19 и почина в лечебното заведение. Случаят придоби огромен обществен отзвук, след като бащата Иван Денев заяви, че синът му е лекуван с експериментално лекарство без предварително съгласие. По случая започна разследване, водено от Софийска градска прокуратура. Адвокат Денев заяви също, че болницата във В. Търново е в „незавидно финансово състояние“, а прането на болничното бельо, стерилизацията и храненето се извършват като външни услуги.

„Да, действително в момента прането се извършва като външна услуга. В болницата има изградено перално звено, ремонтирано от предишното ръководство, което е сключило договор за извършването му с две фирми – „Скални материали“ АД и „Ескана“ АД, обединени в консорциум. Изпълнението на възложената им работа е прието без забележки на 26.04.2013 г. от тогавашния директор на МОБАЛ. В края на 2013 г. от РЗИ е указано, че пералното звено не функционира по правилата на хигиенните изисквания“, обясни д-р Стефан Филев. Той представи предписанието на РЗИ, както и протокол от Агенцията за държавна финансова инспекция, приключила през 2015 г., според която с направения ремонт на пералното звено са нанесени щети на болницата в размер на 40 669 лв. По случая е образувано разследване, но досега резултати няма. Оказва се, че без да имат право изпълнителите са наели фирма подизпълнител – „Еврокомерс Георгиев“, а закупеното оборудване за пералнята не отговаря на изискванията за работа в болнично заведение. Машините също така често се чупели и болницата харчела пари за ремонтни дейности. По изчисления на ръководството на МОБАЛ разходите за килограм пране възлизали на 1,65 лв. с амортизацията. Затова вземат решение да използват услугите на външна фирма, която предложила цена от 1,10 лв. за килограм пране, като осигурява безвъзмездно и постелъчния инвентар.

Дейността по стерилизация, поднесена в публичното пространство като външна услуга, не се извършва като такава, подчерта още д-р Филев. По думите му стерилизацията на медицинския инструментариум се прави в болницата, като едновременно с това имат договори и с други лечебни заведения, които ползват услугата. Относно храненето, от ръководството на МОБАЛ уточниха, че то е организирано като външна услуга. „До това решение се стигна след предписание на Агенция по храните за извършване на спешен основен ремонт или затваряне на кухненския блок. За целта бяха необходими над 240 000 лв., с които болницата не разполагаше. Затова с решение на Съвета на директорите бе проведена обществена поръчка за възлагана на храненето като външна услуга. Имаме сключен договор с фирма за отдаване под наем на кухненския блок, с което бяха генерирани и приходи в лечебното заведение“, каза още д-р Филев.

Относно продажбата на два недвижими имота – недостроения хирургичен корпус и паровата централа, болницата е получила от проведените търгове 6 014 693 лв. От получените пари МОБАЛ е внесло ДДС в размер на 987 493 лв., а данък печалба е 227 949 лв. Останалата сума в бюджета на болницата за проектиране и строителство на новия болничен корпус е 4 799 000 лв. Относно терените в двора на болницата изпълнителният директор заяви, че те са публична държавна собственост и са предназначени за обществено обслужване, а не за жилищно строителство. С това той категорично отхвърли твърденията за продажба на терени на болницата, появили се в публичното пространство.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново