Децентрализация на местната власт и парите за селските райони е обсъждал в Брюксел кметът на Велико Търново

Публикувано на нд, 5 юли 2015
283 четения

Проблемът с неусвоените средства от Държавен фонд „Земеделие“, свързани със селските райони, е бил един от въпросите, поставени от кмета на Велико Търново Даниел Панов на срещата между 30 кметове на български общини в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. „Моето предложение е областните градове да излязат от контекста на програмата на Фонд “Земеделие“ и да влязат населените места. Това е единственият начин селата да променят своя облик, не само с пари по “Местни инициативи”, където непрекъснато увеличаваме бюджета. Населените места в нашите общини са до такава степен реконструирани от гледна точка на детски площадки и градинки, че те сами започват с парите по “Местни инициативи” да си изграждат улици. От следващия период трябва да се помисли за допълнително финансиране от страна на Общината, за да може обликът на селата да бъде изцяло променен”, заяви Панов след прибирането си от белгийската столица.

На срещата с председателя на Европейската комисия той е дискутирал необходимостта от продължаване процеса на реална децентрализация в полза на разширяване правомощията и ресурсите за местното самоуправление в България.

Планът “Юнкер” е добра възможност за дофинансиране на големи проекти, не само в публичния, но и в частния сектор, коментира Даниел Панов. Той заяви, че няма информация дали и колко пари ще бъдат отпуснати по този план за доизграждането на автомагистрала “Хемус”. “Искрено се надявам, а и получихме уверение от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, че магистралата ще бъде завършена до 2019 година”, допълни градоначалникът.

Панов каза още, че Жозеф Дол, председател на ЕНП, е дал висока оценка за развитието на Велико Търново заедно с това на София, Пловдив, Варна и Бургас. “Той беше на посещение в старата столица през октомври миналата година и е впечатлен не само от богатото културно-историческо наследство, но и от срещите, които се проведоха тук. Оценката, дадена на толкова високо ниво, доказва, че Велико Търново се развива с бързи темпове”, посочи Даниел Панов.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново