Деца правиха сурвакници с помощта на студенти от ВТУ

Публикувано на пн, 16 Дек. 2013
527 четения

50 сурвакници изработиха днес ученици от ОУ “Свети Патриарх Евтимий” във Велико Търново. Дряновите клончета бяха украсени според традицията с вълна, сушени плодове, пуканки, гевречета и червени конци за здраве. Първи помощници на първокласниците и третокласниците бяха студенти и докторанти от Великотърновския университет.

Работилницата за сурвакници отвори врати в голямата шатра в парк “Марно поле” и продължи повече от четири часа. Инициативата бе на младите хора от новоучредения студентски клуб към ВТУ, който носи името “Старопрестолни етнолози”. Ентусиастите разказаха на децата за историята и етнографията на обичаните коледни празници. За забавление на малчуганите бяха подготвени различни викторини и занимателни игри с много награди. Специално внимание в тях беше отделено на сурвакницата в миналото и днес, както и символиката в нейната украса.

Клуб “Старопрестолни етнолози” е учреден преди около месец, а ателието за сурвакници вчера беше първата му изява. В обединението членуват 20 души, сред които преобладават студентите по история.

Златина ДИМИТРОВА
видео: Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново