Ден на лютеницата се проведе в Лясковец

Публикувано на ср, 24 сеп. 2014
678 четения

Поредното събитие от празничната седмица, протичащо под знака на ІІІ Карвинг фестивал „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” се проведе в централния парк на град Лясковец. На фона на атрактивните шатри, аранжирани от екипите на читалища и пенсионерски клубове от града и селата на общината, демонстративно бе приготвена лютеница и се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница.

В близост до шатрите, пълни с плодове, зеленчуци и различни консерви, бе подредена и екзотична изложба от тикви, производство на Трифон Трифонов от село Драгижево. Той е редовен участник през последните 7-8 години на Панаира на тиквата „Тиквени фантазии” в град Севлиево, посещавал е изложби на тикви в Германия и оттам пренася семена, които сам отглежда, произвеждайки по 3000 тикви на година.

В изложбата зрителите можеха да проследят герои от сериали в поредица, озаглавена „Тиквени сериали”, а в „Тиквения парламент” върху тикви авторът е съживил знакови фигури от политиката, съпроводени с характерните си фрази, прозвучали в ефир в Народното събрание. Трифон Трифонов обяви и търг за разпродажба на тиквения парламент, поднесен с много хумор, талант и фантазия.

За трети пореден път в рамките на Карвинг фестивал „Лясковец- пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство” се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница.

Тази година честта да приготви демонстрационно пред публика тази вкусотия, се падна на победителката от миналогодишния конкурс – Мария Влахова от клуб на пенсионера „Надежда”, село Мерданя. В конкурса за най- вкусна лютеница тази година участваха 12 броя лютеници, приготвени през това лято от различни домакини от селата и града. Комисия в състав Иван Арабаджиев-председател и членове – Ваня Добрева и Мария Влахова, дегустира кулинарните шедьоври и оцени трите най-добри. Грамотите на победителите връчи кмета на община Лясковец д-р Гецова.

На трето място е лютеницата на Йорданка Стоянова от НЧ „Развитие-1902”, с. Мерданя. Втора награда в надпреварата получи Мария Стоева от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”, а първото място отново заслужи представителка на пенсионерския клуб „Надежда” в село Мерданя. Тази година най-вкусна лютеница е приготвила Марийка Байчева и при следващото издание на конкурса тя ще разкрие тайните на своята рецепта, приготвяйки демонстративно пред всички своята лютеница.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново