Декани във ВТУ на бунт, зам.-ректор подаде оставка (обновена)

Публикувано на вт, 20 февр. 2018
7102 четения

проф. д-р Розалия Кузманова - Карталова

Декани на пет факултета от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” въстанаха срещу предложената от ректорското ръководство система за разпределение на бюджетните средства. На инфарктен Академичен съвет в понеделник, който е продължил повече от пет часа, зам.-ректорът по акредитация и качество проф. д-р Розалия Кузманова-Карталова е подала оставка, научи “Янтра ДНЕС”. Членовете на Съвета са гласували нейната оставка, а след това са одобрили предложения от ректора нов заместник в лицето на проф. Вихрен Бузов от Философския факултет.
Преподаватели, които са участвали в работата в Академичния съвет миналия ден, споделиха, че решението на проф. Кузманова е било провокирано от факта, че в своята работа тя не е получила очакваната подкрепа от ръководството. “Изложих мотивите си пред членовете на Съвета, нямам какво повече да добавя”, заяви пред “Янтра ДНЕС” професорката. Тя пожела да се въздържи от коментар от уважение към екипа, с който е работила досега, и за да запази доброто име на университета.
Няколко точки от дневния ред са предизвикали сериозна дискусия, но страстите са се разгорещили заради предложената от ръководството формула за разпределяне на приходите по факултети. Недоволните декани са обявили проекта, предложен от ректора, за противозаконен. Според чл. 90, ал. 4 от Закона за висшето образование 75 % от приходите по бакалавърски, магистърски и докторантски програми трябва да отиват за нуждите на съответното професионално направление. Това е регламентирано и в постановление на Министерски съвет. Изискването във ВТУ обаче е спазено само по отношение на парите от бакалавърските програми. За магистрите ни дават едва около 40 %, а докторантите, макар да са малко, въобще не фигурират в сметките, споделиха декани.
Недоволни от исканото разпределение на парите са деканите на Стопански, Педагогически, Философски, Юридически факултети, както и на този по математика и информатика. Въпреки по-големия брой студенти и голямата финансова издръжка, която носят на университета, се очертава те да получат по-малко средства. В опит да бъде постигнат компромис по отношение на финансирането по факултети преговорите между ректора проф. Христо Бонджолов и Съвета на деканите продължиха и вчера.
Педагогическият факултет има най-голям брой студенти и най-много магистри, като 190 от техните възпитаници са платено обучение. Ние вкарваме в касата на университета 1,1 млн. лв. на година, обясни деканът проф. Венка Кутева-Цветкова. В обучението са ангажирани 68 преподаватели, като на един колега се падат средно по 29 студенти, докато в други факултети съотношението е 1:8-9. В същото време има факултети с огромен дефицит – Филологическият е с над 800 000 лв. на година, а Историческият – от 600 000 лв. Ние сме заработили реални пари, които ни се полагат. На нашите пет факултета реално се крепи икономическата издръжка на ВТУ, коментира проф. Кутева.
Доверявам се на колегите, които направиха по-справедливо разпределение на средствата, каза деканът на Философския факултет проф. Даниела Тасевска. Възпитаниците на Стопанския факултет са по-малко, но пък на 1 преподавател се падат по 42-ма студенти. От магистърските програми там са и най-големите приходи на ВТУ. “Въпросът е да се постигне баланс така, че в общата заедност да успеем да намерим пресечната точка в интересите на различните факултети. Нашето искане е да се спази законът, а след това да се разработят конкретни правила”, посочи проф. Добринка Златева.
Отчетът за задълженията на ВТУ към 30 ноември 2017 г. в частта му, касаещ Центъра за квалификация, също е предизвикал конфликт. Досегашният му директор е подал оставка, а на негово място ректорът еднолично е назначил проф. Антон Гецов.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново