Бум на пневмониите, белодробната болница “Д-р Треймън” е препълнена

Публикувано на пт, 25 ян. 2019
2070 четения

Капацитетът от 55 легла в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания “Д-р Трейман” е запълен, съобщи за “Янтра ДНЕС” директорът на лечебното заведение д-р Стела Стефанова. “Нямаме свободни легла, даже чрез вашата медия искам да помоля и колегите, и пациентите да се записват предварително, защото отвсякъде ни изпращат болни. Включително и от спешна помощ ни карат болни с усложнения, а ние нямаме никакви свободни легла. Изключително много пневмонии има, заболеваемостта е много сериозна”, обясни д-р Стефанова. Респираторните заболявания и грипните инфекции предизвикват много усложнения и при хората с хронични белодробни заболявания, затова болницата работи на абсолютен максимум.
През м.г. екипът на болницата е провел няколко кампании за изследвания за туберкулоза, като откритите случаи са 48. От октомври м.г. се работи и по пилотен проект за откриване на туберкулозно болни лица в риск, като експертите работят с всички центрове за лица с увреждания, социални домове, такива за деца и стари хора, като се провеждат профилактични прегледи на всички настанени там. Инициативата ще продължи до март, като до края ѝ ще бъдат изследвани близо 400 души.
“Ромските общности обхващаме в рамките на дните на отворените врати. От началото на годината имаме открити два случая на туберкулоза. Поради тази причина наш екип ще пътува, за да обхване поредните контактни, а те са точно хора от ромски произход”, допълва д-р Стефанова.
Основен проблем в болницата, подобно на много лечебни заведения, е финансирането. Тъй като дейността е много разгърната, вече е трудно да се справят с разходите, споделя директорът. “Колегите от РЗК за щастие са гъвкави и реагират на всякакви промени при нас. Надяваме се с активизирането на новия анекс към рамковия договор да даде отражение нашата дейност. Няма промяна във финансирането, м.г. имаше леко увеличаване по заплащането на клинични пътеки за белодробни болести, но т.г. няма. Ние имаме сериозни финансови проблеми, най-малкото заради минималната работна заплата, която скочи рязко от началото на т.г., а това е свързано с всички възнаграждения. Не е само това, всичко поскъпва в момента, сигурна съм, че всяко лечебно заведение изпитва трудности – и при нас е същото”, допълва д-р Стефанова.
Добрите новини около белодробната болница са, че в навечерието на коледните празници са получили дарение от 20 нови легла, с което базата и нивото на обслужване се повишава, разказа още директорът на лечебното заведение.
Александра ДИМОВА
сн. даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново