Бум! 210 болни с варицела само за месец

Публикувано на пт, 7 Дек. 2018
854 четения

Истински бум на варицела има в областта през ноември. По справка на РЗИ за месеца са регистрирани 210 болни, от които 204 само в община В. Търново. От останалите случаи четирима са в Г. Оряховица, а двама – в Свищов. Досега в областта от шарката са се разболели общо 653 души.
Варицелата е едно от най-честите инфекциозни заболявания в детска възраст. Причинява се от зостер вирус и 90 на сто от контактните с болен се заразяват. Засягат се и двата пола. Обикновено епидемичните взривове преобладават в студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст.
Заразният период започва 1 до 2 дни след появата на обрива. Заболяването протича по-тежко при възрастни. Леките форми на варицелата не се нуждаят от системно лечение и се приемат препарати, които понижават температурата и облекчават сърбежите.
През годината се забелязва и повишаване на заболеваемостта от скарлатина. Досега са регистрирани 98 случая, срещу 69 за цялата 2017 г. 13 са били болните през ноември, от които 7 в старата столица. Скарлатината е инфекциозно заболяване с опасни усложнения. Заразяването става с бета-хемолитичен стрептокок от група А. Отличителната му черта е характерен обрив, а заразяването се предава от дете на дете, особено в детски градини и ясли. Лечението задължително е с антибиотик. Иначе може да се стигне до усложнения като миокардит, тежки заболявания на бъбреците и ставите.
През ноември има значително повишаване на острите заразни заболявания, което се дължи основно на варицелата, сочи още справката на РЗИ. Регистрирани са 237 случая, спрямо 80 през октомври. Най-висока заболеваемост отчитат общините В. Търново, Стражица и Г. Оряховица.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново