БЧК разкри социална трапезария за 53 ученици в Павликени

Публикувано на пн, 1 Дек. 2014
667 четения

Кампанията „Топъл обяд“ на БЧК за област Велико Търново тази година стартира в павликенската ПГАТ „Цанко Церковски“. За 53 ученици в продължение на около 3 месеца ще се предлага безплатно едно основно топло ядене, а когато е възможно – и десерт. Възможностите на БЧК са да поддържа подобна форма на подпомагане в по един обект във всяка област в страната. Тази година ние решихме така да помогнем на деца от социално слаби семейства от професионалната гимназия в Павликени – съобщи директорът на Областния съвет на БЧК Димитър Русев. Дневният оклад е в размер на 1.50 лева, общо за целия период от БЧК отпускат за социалната инициатива 4 372 лева. От училището имат задължение да осигурят подходящата материална столова база, а такава има в ПГАТ „Ц.Церковски“.

Тази програма ще помогне да премахнем една от причините нашите ученици да не идват на училище – да нямат средства да си купят храна – каза при стартирането на инициативата в понеделник директорката на гимназията Надежда Иванова. Реалното отпадане от училище днес е тенденция, срещу която трябва да се борим с всички сили – заяви още тя. Надежда Иванова изказа от името на учениците своята гореща благодарност на БЧК, както и на община Павликени, за подкрепата, която училището получава в тази насока. Надявам се, че с инициативата „Топъл обяд“ ще облекчим вашите родители за издръжката ви през зимния период – обърна се към учениците директорът на БЧК-Велико Търново Димитър Русев.

Радвам се да посрещнем в Павликени най-голямата социална организация у нас- БЧК. Ние сме активни и с нашите есемеси подкрепяме този инициатива, за да я има и през следващите сезони – заяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Той каза пред учениците, че общината ще продължи да подкрепя по всички възможни начини колектива на гимназията в усилията му да подпомага децата от социално слаби семейства. Постигната е например договореност един от общинските училищни автобуси да извозва и ученици на професионалната гимназия . Надявам се, че и този проект ще мотивира още по-силно учениците да посещават редовно училище и да усвояват по-добре знанията – заяви още инж. Манолов.

Облечени в престилки на БЧК първите две дежурни разнесоха по масите в ученическия стол на своите съученици чинии с кюфтета с бял сос.

Елка СПАСОВА
СН. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново