Болницата в Горна Оряховица участва в проучване на лекарство срещу COVID-19

Публикувано на чт, 9 Юли 2020
611 четения

Общинската болница “Св. Иван Рилски” е една от деветте болници в страната, в които е проведено клинично изследване на българския препарат срещу COVID-19 “Ивермектин”. Тестването е приложено през последния месец и половина, уточни д-р Иван Иванов, управител на лечебното заведение. Принципът при провеждане на подобно проучване е, че пациентите се разделят на групи, като едната получава въпросния медикамент, а на другата се дава т.нар. плацебо. Лекарите в болниците също не знаят кой е “истинският” препарат и кой не, като на пациентите се прилага паралелно със стандартната терапия.
Препаратът “Ивермектин” не е нов на фармацевтичния пазар и е познат още от 1975 г. След като през април бяха публикувани данни на изследователи от Австралия, които наблюдават активност на лекарството срещу SARS-CoV-2, българска компания решава да го тества в борбата с COVID-19.
За напредъка по изпитването на българското лекарство съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на една от последните пресконференции.
В клиничното изпитване на “Ивермектин” са включени общо девет болници и 30 пациенти. Лекуваните в горнооряховската болница вече са изписани. Очаква се в края на юли или началото на август да излязат първичните резултати от проучването, което вероятно ще бъде разширено с включването и на други болници в страната. Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново