Болницата в Г. Оряховица остана 12 ч. без ток, мълния подпали старо училище в Първомайци

Публикувано на чт, 4 Юли 2019
1199 четения

Дванайсет часа без ток остана болницата в Г. Оряховица заедно с филиала на Спешна помощ. Причината е снощната буря, а захранването е прекъснато в 20,30 ч. Въпреки подадените множество обаждания до електроразпределителното дружество, авариен екип е пристигнал едва тази сутрин след 8,00 ч. Обяснението на техниците е било, че са отстранявали повреди в училища. „За мен е недопустимо това, което се случи и не мога да си обясня кое може да бъде по-приоритетно от едно лечебно заведение и Спешна помощ. За 12 ч. нито един екип не дойде, а сутринта работата по отстраняване на аварията им отне около 20 минути. Имаме генератор, който захранва интензивния сектор и операционните, но не може да осигури ток за цялата сграда. За щастие не е имало спешни случаи и няма потърпевши пациенти“, заяви д-р Иван Иванов, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той уточни, че е уведомил кмета на Община Г. Оряховица. Разговарял е и с представители на „Енерго-Про“, но никой не е поел ангажимент при следващ подобен случай да реагират своевременно.
Бурята е довела и до течове от покрива на лечебното заведение, но няма повредена апаратура. Предстои проблемът да бъде решен с осигуреното финансиране по проект „Красива България“ за ремонт на покрива.
Село Първомайци също пострада сериозно от снощната буря. Цяла нощ селото е било без ток, аварийните екипи продължават да работят за възстанвояването му. Най-вероятно мълния е подпалила сградата на затвореното училище „Хаджи Викентий”. Огънят е потушен от служители на пожарната, унищожени са около 150 кв. м от покривната конструкция.
“Освен проблемът със спирането на тока в болницата и изгорелия покрив на училището в Първомайци, няма други по-сериозни щети в общината. Подаден е сигнал за паднало дърво в града. Екипите работят за отстаряване на щетите“, заяви кметът на Г. Оряхвоица Добромир Добрев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново