Близо 30 ТИР-а се включиха в протеста на превозвачите във В. Търново

Публикувано на чт, 17 май 2018
1933 четения

Над 120 хиляди семейства в България ще бъдат засегнати, ако бъде приет предлаганият законодателен пакет за мобилност на Европейската комисия, известен като законът “Макрон”. Това заяви Тихомир Христов, представител на фирма от Ресен, който се включи в мирния протест в старата столица. Рано сутринта около 30 ТИР-а се събраха на паркинга край Регионалната екоинспекция на главния път София – Варна. В протеста се включиха представители на над 10 фирми от Велико Търново и региона, включително и от Габровска област. На тежкотоварните машини протестиращите бяха сложили огромни плакати с надписи на български и на английски език “Макрон, не убивай транспорта в България”, “Има ли място за българския бизнес в ЕС” и “Макрон = Дискриминация”.
“Ние сме равнопоставени в Европа и искаме да не ни отнемат тези права. С този пакет мерки, който се предлага да бъде приет от ЕС и санкциите, които засягат периферните страни като България, неизбежно ще се стигне до масови фалити. И тук не става въпрос за намаляване на печалбите, а за сигурни фалити на българските превозвачи. Това ще се отрази не само на транспортния бранш, но и на българската икономика”, категоричен е Тихомир Христов. Той заяви, че браншът има подкрепата на служителите си и тези, които не са на път също се включиха в протеста. Действията им са част от националния протест, организиран от Съюза на международните превозвачи в София. Повод да излязат точно днес е срещата на върха на лидерите на ЕС. Подобни протести имаше освен във В. Търново и в други градове на страната. Хората от бранша са категорични, че в основата на закона “Макрон” има дискриминация, а промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес, който представлява 17% или над една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

Какво предвиждат мерките “Макрон”?

Новите правила предвиждат редица ограничения за тежкотоварните камиони, засягащи както българските превозвачи, така и тези от други държави от Централна и Източна Европа, свързани с т.нар. Мобилен пакет 1. Той в момента се обсъжда на европейско ниво и предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици, след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава, да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за тази цел и др.
Според Съюза на международните превозвачи Франция, Германия, Австрия и Италия, които настояват за промените, искат силово да “изкарат” от пазара източноевропейските превозвачи. По техни данни, ако се спазват изискванията, това би означавало всекидневно около 3 хиляди български камиона да бъдат изкарани от транспортния пазар. За това превозвачите се заканиха, че ако не бъдат чути ще предприемат ефективни действия, включително и блокиране на работата на предприятията и фирмите с чуждестранен капитал, заяви Светлин Тананеев, регионален представител на Съюза на международните превозвачи във В. Търново.

Весела БАЙЧЕВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново