Близо 150 души с COVID-19 са преминали през областната болница

Публикувано на чт, 24 сеп. 2020
539 четения

Близо 150 лица с COVID-19 са преминали от началото на март досега през МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. От тях около 70 са лекувани в здравното заведение, а останалите са били под домашна изолация по предписание на Регионалната здравна инспекция. Това заяви медицинският директор на МОБАЛ д-р Галина Гарева. Тя допълни, че починалите пациенти са трима, толкова са били и настанени в реанимацията заради усложнения. Заразените лица, работещи в областната болница, са общо петима души.
Д-р Гарева обясни, че подготовката на лечебното заведение за работа в условията на пандемия е започнала още в началото на март. В пика на инфекцията заразените са лекувани в двете специално изолирани и карантинирани отделения – Първа и Втора хирургия, които съответно бяха изместени в Стара болница.
“Към днешна дата според указанията на здравния министър тези, за които има съмнение за COVID-19, се изолират в съответното отделение по профила на заболяването до излизане на резултата. Ако човекът има пневмония, е във Вътрешно отделение, тези със сърдечни проблеми в кардиологията и т.н. При отрицателен резултат за коронавирус пациентът се привежда в неизолирана стая, а при положителен – в специализираното отделение при спазването на всички противоепидемични мерки, като там се лекува ковид инфекцията и придружаващите заболявания, ако има такива”, обясни д-р Гарева.
Изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев подчерта, че работата в ковид отделението отговаря на всички необходими изисквания. По думите му обвиненията, че настаняването на пациентите е организирано на седмия етаж на болницата, противно на всякакви норми вместо в инфекциозно отделение, са несъстоятелни. “Причината заразените да се настаняват в Първа хирургия е, че състоянието на инфекциозното отделение е много лошо и освен това не разполага с необходимите условия за интензивно лечение на пациенти с COVID-19 инфекция”, подчерта д-р Филев. Той е категоричен, че в болницата не е допуснато разпространение на инфекцията, което означава, че е създадена добра организация. “В МОБАЛ работят истински професионалисти. Въпреки всичко, въпреки персоналните нападки, хули, дори заплахи за живота им, стоят на поста си и се грижат за здравето на другите”, каза още д-р Стефан Филев.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново