Близо 130 медицински сестри от региона протестираха в София

Публикувано на вт, 8 Окт. 2019
232 четения

Близо 130 души от региона се включиха в националния протест в София, организиран от Федерацията на синдикатите в здравеопазването, КНСБ и Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Искането на здравните работници в Световния ден за достоен труд бе минималната заплата за всички медицински сестри да е 900 лв. и да имат по-добри условия за работа. Те се обединиха около мотото “Искаме решаване на проблемите днес! Искаме бъдеще на медиците днес! Искаме спазване на Колективния трудов договор, защото утре вече ще е късно”.
“Здравният министър Кирил Ананиев обеща 200 млн. лв. повече в болничната помощ, които ще бъдат заложени в проектобюджета на НЗОК за 2020 г. Това, което, за съжаление, не успяхме да постигнем поне за момента, е в детското и училищно здравеопазване също да има повишение на възнагражденията”, заяви д-р Мая Попова – председател на териториалния координационен съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването във В. Търново.
В момента основната работна заплата на медицинска сестра в областната болница във В. Търново с 25 г. стаж е между 700 и 770 лв., а на новоназначена сестра възнаграждението е много по-ниско, каза още д-р Попова. Тя благодари за подкрепата на Жана Павловска – председател на Районната колегия на БАПЗГ, и на доц. Диана Димитрова – директор на филиала на МУ Варна в старата столица. На протеста пред Министерски съвет бе и д-р Милица Митева, специализант в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”. Стела Ненчева изрази подкрепата към протестиращите от името на студентите, обучаващи се във филиала на МУ в старата столица. От МЗ обявиха още, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати при преговорите за Национален рамков договор ще настояват да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50 % от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор. Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново