Близки на пациент отново нападнаха медици

Публикувано на пт, 6 Сеп. 2019
2541 четения

Близки на пациентка, настанена в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“, нападнаха медицинския екип в лечебното заведение във В. Търново. За това алармира управителят на болницата д-р Стела Денчева. Инцидентът е станал в следобедните часове на 4 септември. Агресията на болната и нейните близки е проявена над двама лекари, включително д-р Денчева, и четири медицински сестри. Една от жените крещяла срещу лекарите „Заповядвам ти веднага да излекуваш майка ми, `щото си длъжна“. Освен словесните нападки и обиди, четиримата близки заедно с болната проявили физическа агресия срещу дежурния персонал.

Пациентката е приета за лечение през август с пневмония, но самоволно напуска лечебното заведение без да довърши лечението си, за да отиде на сватба. Според другата й версия трябвало да придружи неин близък до летището и затова си тръгнала от клиниката, като същевременно лечението й остава за сметка на болницата. Няколко дни по-късно жената се върнала в лечебното заведение и отново е приета заради влошеното й състояние, резултат от недовършване на предходната терапия. Десет дни по-късно близките й се нахвърлят срещу медиците възмутени, че лечението все още продължава.

“В тази ситуация е безспорно, че пациентката е болна и има нужда от медицинска помощ. Също така е нормално близките да са загрижени за своята роднина. Обаче е безспорно, че персоналът на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ професионално и всеотдайно си е вършил работата, като е осигурил качествено медицинско лечение, пренебрегнато от болната и незаплатено от никого, освен от лечебното заведение. Факт е и връщането й в стационара и качественото обслужване и обгрижване от същите онези хора, които са били ощетени от безотговорното й поведение седмица по-рано“, посочва д-р Денчева. За случая тя е сигнализирала Районната колегия на БЛС и Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Обръщам се към всички медицински специалисти да изразят съпричастност и да осъдят поведението на поредните самозабравили се хора, очакващи толерантност и професионализъм, с които да се реагира на тяхното безочие и арогантност. Надявам се, че обществото ще си даде сметка, че не може да се крие зад положената Хипократова клетва от оредяващото българско медицинско съсловие и не може да очаква тя да е завеса, зад която агресията и безочието ще трябва да бъдат посрещани с толерантност и професионализъм“, заявява още д-р Денчева.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново