Безплатни прегледи за кръвна захар и кръвно правят в Търновско

Публикувано на вт, 21 Авг. 2018
440 четения

Безплатни прегледи за измерване на кръвната захар и кръвното налягане прави земеделска фирма във Великотърновско. Профилактиката ще се извършва от 29 август до 5 септември в различни общини на областта. Първия ден мобилни екипи ще посетят Свищов, Овча могила и Българско сливово, а на следващия – Павликени и Сухиндол. На 31 август ще има прегледи в Дебелец и Килифарево. На 1 септември мобилната клиника пристига в Златарица, Долна Оряховица и Първомайци, следващия ден ще бъде в Поликраище, Полски Тръмбеш и Раданово. На 5 септември медицинските специалисти ще бъдат в Ресен.
От „Агрион” са нарекли инициативата „Дни на здравето“. Тази година тя ще обхване 157 населени места в страната. Прегледите се организират за поредна година и са част от социално-отговорната дейност на дружеството за подпомагане на българското здравеопазване и превенция на най-уязвимите групи.
Според официалните данни на здравното министерство над 520 000 души в България имат диабет, което е 9 на сто от населението. Най-много са болните на възраст между 60 и 75 години. Само за 20 години пациентите са се увеличили с 6 %. Проучване показва, че над 40 на сто от хората не знаят, че имат диабет, тъй като не се изследват. Диабетът се открива случайно по повод на други изследвания.
Още по-стряскаща е статистиката с хипертонията. 2,7 млн. души у нас имат хипертония, което е 30 % от населението. Това е тревогата на земеделската компания, която стартира своите „Дни на здравето“. От фирмата споделят, че по селата хората не се изследват, затова са насочили профилактиката там. Българинът трябва да се отнася с отговорност към здравето си, както към земята, твърдят от компанията.
Точните часове на изследванията по места могат да бъдат открити на сайта на компанията – www.agrion.bg/bg/dni_na_zdraveto.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново