Студенти от ВТУ се представиха в Олимпийските игри по право

Публикувано на ср, 4 апр. 2018
450 четения

Отбор от Юридическия факултет на ВТУ представи страната на Олимпийските игри за студенти по право, което се е провело в австрийската столица Виена. В екипа са били включени Мария Кожухарска от 4 курс, петокурсниците Джейлян Сюлейманова и Мартин Грънчаров и дипломантката Ангелина Киречиева. В устната фаза те са се изправили срещу отбори от Русия, Германия, Бразилия и Грузия. Арбитри на сблъсъците са били учени и практикуващи юристи. По тяхна оценка възпитаниците на ВТУ изглеждат и се държат като формирани адвокати по международни търговски спорове, а не като студенти.

Състезанието Vis Moot спокойно може да бъде определено като аналог на олимпийските игри по право. Предмет на турнира е международен търговски арбитраж, породен от договор за международна продажба на стоки. Протича изцяло на английски език и има две фази – писмена и устна.

В рамките на подготовката отборът на ВТУ се е явил на предварително състезание по същия казус, организирано от Юридическия факултет на Университета в Белград. Там младежите са се изправили срещу представители на САЩ, Русия, Германия и Турция. Студентите отново са получили адмирации за представянето си след едночасово пледиране на английски от страна на двата отбора в конкретния панел.

Юридическият факултет се представя във Виена за 4-та поредна година с подкрепата на ръководството на Университета. Традиционни дарители на отбора са Висшият адвокатски съвет, Великотърновската адвокатска колегия и частни компании, като „Кроношпан“ ЕООД. В Австрия студентите са се срещнали и с един от директорите на състезанието – проф. д-р Щефан Крол.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново