Бабинден в Златарица

Публикувано на чт, 22 ян. 2015
1186 четения

Бабинден е стар български празник, отбелязван на 21 януари в чест на бабата акушерка в селото.

По този повод за поредна година в Златарица улиците бяха „превзети” от три женски шествия, всяко с булка, младоженец, поп, кръстници и сватбари. Не липсваха и жени облечени като полицаи и циганки-гадателки.

Под звуците на Златаришката духова музика и с много настроение празникът започна от Дома за стари хора „Донка Паприкова”, където млади и стари се повеселиха от сърце. Веднага след това атрактивното шествие се отправи към поликлиниката да почете акушерката, чийто празник е днес. Там бяха посрещнати от д-р Велкова, нейния екип и най-възрастната акушерка в града-Мария Маркова. Тя е с дългогодишен стаж в акушерската дейност. Извърши се ритуално раждане на „бебето” сред смях и закачки. С насълзени от радост очи Мария Маркова пожела на всички здраве, дълголетие и да се увеличат бебетата в общината.

Дузина мъже по улиците на града бяха „глобени”, че са дръзнали да излязат на този ден. По стара традиция, ако на тази ден минаващ мъж бъде спрян от шествието или трябва да даде пари или го събличат. За радост на мъжете денят завърши успешно – без събути насила панталони.

След поликлиниката шестващите се отправи към сградата на общината, където кметът Пенчо Чанев ги почерпи, повесели се заедно с тях и ги възнагради щедро.

На центъра на града се изви дълго хоро под звуците на духовата музика.

Последната спирка беше читалището, където самодейните състави допринесоха за допълване на празника, който завърши с песни, музика, танци и хора.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново