Бабинден в Лясковско

Публикувано на чт, 22 ян. 2015
701 четения

И тази година емоционално и с голяма доза артистично майсторство самодейците отпразнуваха Бабинден в Лясковско. Облечени в пъстри бабини облекла, извадени от старовремските ракли, жени обходиха улици и къщи, за да дадат воля на празничните емоции и да покажат ритуалните действия, съпътстващи този стар български обичай – почитането на бабите, грижещи се за родилките и новородените им отрочета.

            В лясковска община през изтеклата 2014 година са се родили общо 88 бебета. 62 са новородените в градския център, 3 в Мерданя, 5 в Козаревец, 10 в Добри дял, по 4 в Джулюница и в Драгижево.

В Козаревец празникът започна с ритуално измиване ръцете на акушерката Пенка Парашкевова, с чиито съвети са отгледани поколения деца в продължение на 40 години. Баби и по-млади жени от селото честитиха празника на своята акушерка, пожелаха й дълги години здраве, удовлетвореност и милосърдие. По традиция, весело бабешко шествие, съпровождано от жива музика, посети домовете на новородените и малките деца в село Козаревец. За всяко малко детенце бабешката група носеше подарък. Веселбата продължи в залата на ККП „Здравец”, чието ръководство бе и основен организатор на празника. Пред клуба на пенсионера бабите завъртяха и весело хоро, а по улиците на селото мъже не смееха да се покажат. Обичай е в Козаревец във всяка къща да се играе хоро, а ако по пътя бабите срещнат мъж, той трябва да се откупи, като почерпи или си плати, за да го пуснат, ако ли не – остава без гащи.

В Драгижево, всяка година на 21 януари хората се пренасят в неповторимата атмосфера на Бабинден. На този празник драгижевчани отдават чест на бабата-акушерка. От ранни часове музиката огласи центъра на селото. Веселото „сватбено” шествие тръгна от читалището и се отправи към кметството. Там кмета Цоньо Трънков „бракосъчета” младоженците, след което всички начело с „бабата” се отправиха към домовете, в които през изминалата година са се родили деца. В ролята на „бабата” беше Върбинка Гуглева. Добрите домакини – Ивета, Христинка, Виолета и Мая, родили своите рожби през изтеклата 2014 година, бяха подготвили пищни трапези за очакваните гости. Тази година „веселите баби” посетиха и дома за стари хора в село Драгижево. По обяд бабата събра всички на празнична трапеза в пенсионерския клуб, а вечерта веселбата продължи в читалищния салон с танцова забава. Извършен бе и ритуалът „къпане на бабата”, след което се изви кръшно „Булчинско хоро”.

За поредна година и в Джулюница бе отбелязан Деня на родилната помощ или Бабинден. С пищно шествие, с шеги и закачки бабата, младата булка, задължително предвождани от глашатая, събиращ парсата и традиционната акушерка обиколиха населението и честитиха празника. Мъжете на площада се откупуваха, за да не им се случи нещо непредвидено по време на този чисто женски ритуал. След като се роди бебето и акушерката го изкъпа, празникът продължи с всеобща трапеза, веселба и танци. Водещ на хорото беше Димитър Славев, новоизбран председател на ККП „Златна есен”.

Добридялските самодейки и тази година също почетоха празника Бабинден и „къпаха” за здраве бабите в селото. Атрактивно облечени, весели и със закачки, с песни  и благопожелания, жените обиколиха селото. Празникът започна сутринта с посещение при местния лекар д-р Славова. Групата с песен влезе в кметството, където ги посрещнаха  кмета и Виолета Райкова и финансиста Грета Маринчева. Те почерпиха за здраве на техните деца и внуци и пожелаха да се раждат повече бебетата в селото. Във всяка къща домакините очакваха, че на този ден ще дойдат гости, да благославят и да внесат веселие. В Добри дял традиция е да се носят дарове на последното родено бебе в селото, а тази година честта да посреща гости се падна на баба Сашка, която почерпи за здравето на внучката си – малката Михаила. След приключване на празничното шествие, медицинската сестра Андонова, влязла в ролята на „бабата-акушерка”, бе посрещната с менче с вода, сапун и кърпа, както повелява традицията и така приключили с ритуалите, всички се впуснаха във всеобща веселба на трапезата.

 В Мерданя за поредна година „удариха тъпана в селото”, та да се чуе и извикаха: „Щом е празник – да е като на празник!” Докато самодейците от местното читалище се подготвяха за предстоящата „сватба”, навън вече се виеше кръшно хоро под звуците на прочутата Златаришка музика. И пак онзи аромат на греяна ракийка и топли погачи се разнесе из въздуха. С много смях и закачки  изведоха „свенливата булка”, която види се и тази година щеше да роди на сватбения си ден. За да бъде всичко, както си му е реда, с кръшна ръченица и типични сватбарски подвиквания, всички се запътиха към кметството за венчавка. Наредил трапеза, кмета на селото Марин Люцканов очакваше радостното събитие и венча младото семейство. Булката взе, че получи родилни болки точно в този паметен момент и най-възрастната сватбарка баба Стойна, помогнала на много жени в такова положение, изроди бебето. На бял свят се появи едно малко мерданче. Бабата-акушерка изкъпа и пови бебето, а кмета стана негов кръстник, като пожела занапред да се раждат много и здрави бебета в това село. Младото семейство дари „бабата” и „кръстника”, музиката засвири и на площада се изви дълго булчинско хоро, след което сватбеното шествие премина по улиците, като пожелаваше на млади и стари и в тяхната къща да се сдобият със здрави,  хубави деца. Трите бебета, родили се през изминалата година получиха подаръци и много пожелания за здраве и щастливо детство.

„От кога води началото си този празник – не знаем, но в едно сме сигурни – той идва от голямата любов на българина към детето”, казват мъдрите баби в Лясковско.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново