Баба чака повече от месец одобрена финансова помощ за болно внуче

Публикувано на ср, 4 мар. 2020
688 четения

Повече от месец Виолета Стефанова от Джулюница не може да получи еднократната финансова помощ, одобрена от Общинския съвет в Лясковец за подпомагане лечението на нейния внук, който страда от тежко заболяване. За това сигнализира общинският съветник Тодор Тодоров от ПП “Земеделски съюз “Ал. Стамболийски”. По негово предложение през ноември м.г. местният парламент одобрява помощ от 1000 лв., съгласно параграф 42-14 “Обезщетения и помощи по решение на ОбС” от местния бюджет. Средствата са предвидени да бъдат изплатени на бабата, която се грижи за 2-годишното дете. Момченцето е със смесени специфични разстройства в развитието на двигателните функции и има придружаващи заболявания – хидроцефалия и желязодефицитна анемия. Детето трудно се задържа в седнало положение и не може да ходи самостоятелно. Отглежда се само от баба му и дядо му в Джулюница, където живеят под наем. Заради денонощните грижи за него бабата спира да работи и единствените им доходи са от инвалидната пенсия на дядото. Предложението за отпускане на финансовата помощ е заради невъзможността да бъде продължена започнатата рехабилитация на момченцето, както и регистрацията по инвалидизация за определяне на социална пенсия и отпускане на помощни технически средства.
“Всяка година ОбС в Лясковец залага по параграф 42-14 определена сума от бюджета, предвидена за изплащане на еднократни помощи за лица, единствено по свои решения. За последните 10 г. не повече от 3 или 4 пъти са отпускани пари по този параграф. Срам ме е, че за толкова години ОбС не е помогнал на почти никой. А против моето предложение да отпуснем пари за детето гласуваха петима души, сред които лекар, учител и директор на училище”, заяви Тодоров. В крайна сметка предложението е прието при кворум от 17 човека с 12 гласа “за”, 1 “против” и 4 “въздържал се”. Според него крайният срок за изплащане на сумата е 31 януари. “Парите все още не са преведени на семейството. Това е срамно, защото законодателят е определил тази възможност ОбС да помага на нуждаещи се – деца, възрастни или болни хора”, каза още Тодоров. И допълни, че ако парите не бъдат изплатени, ще наеме за своя сметка адвокат, който да заведе дело срещу Общината.
“Решението беше взето с всички нарушения на финансовата дисциплина, а част от съветниците поискаха да разберат за какво конкретно ще се ползват тези пари, тъй като в предложението не ставаше ясно. В него пишеше също, че парите трябва да се изплатят на бабата, която няма нито попечителство, нито настойничество над детето. Не може да изплащаме пари на всяко искане. Беше поискана информация за какво ще бъдат ползвани парите, дали са изчерпани всички възможности, по които детето може да получи пари, включително и кандидатстването му за личен асистент и домашен помощник в Общината”, заяви кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова. Тя уточни, че в Общината няма разписан правилник за отпускане на такъв вид социално подпомагане. “Решението беше взето през декември, когато е приключил бюджетът за 2019 г. с пера за такъв вид помощи, а новият бюджет все още не беше приет”, допълни д-р Гецова. И уточни, че парите не са изплатени, тъй като нямат насрещната информация, поискана от част от общинските съветници.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново