Арх. Йордан Терзийски представи управленската програма на ПП-ДБ пред великотърновци

Публикувано на пн, 9 окт. 2023
1218 четения

Прозрачно управление, инвестиции в инфраструктурата и чиста, сигурна и зелена община. Това са трите основни приоритета в управленската програма на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за община В. Търново. Тя бе представена от кандидата за кмет на коалицията арх. Йордан Терзийски пред препълнената зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. На представянето й присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев и народните представители Венко Сабрутев, Калина Константинова, Людмила Илиева, Деница Симеонова и Росица Пандова.

„Битката е за нашите деца, за нашия град и не е само за следващите 4 години. Тя има по-дълъг хоризонт, който ние трябва да си поставим. Трябва да имаме визия за развитието на този град и нашия живот. Това е битка на хората срещу парите. Хората – това сме всички ние. Тези, които искаме промяна, които вярват и не ги е страх. Които са свободни да мечтаят, да действат и работят и да отстояват принципите си. От другата страна са парите, като начин за влияние и зависимости. Това е модела, срещу който ние се борим. Ние имаме волята, опита и енергията да направим всичко това“, заяви арх. Йордан Терзийски. И подчерта, че управленската програма е създадена с помощта на всички хора, поставили наболели проблеми на града и общината по време на приемните, организирани от него като народен представител.

„Осъзнах, че голяма част от проблемите не могат да се решат от парламента и са от компетенцията на местната власт. Затова влизаме в тази битка с критична мисъл към управлението, но няма да отричаме това, което е направено. Не сме дошли да рушим, а да надграждаме. Истината е, че имаме избор – или още 4 г. застой, или да дадем на този град една нова енергия, морал и визия за развитие“, каза още арх. Терзийски.

Управленската програма на ПП-ДБ е от 8 точки, всяка от които съдържа конкретни мерки. Първата е подобряване на бизнес средата чрез дългосрочна стратегия с фокус върху ключови сектори за общината; създаване на конкурентна среда за разкриване на работни места с висока добавена стойност, подобряване на инфраструктурната и икономическата свързаност със съседните общини в областта. По отношение на градската среда се залага на актуализация на Общия устройствен план и ограничаване на презастрояването, както и поетапно обновяване на общинската пътна мрежа. Цялостна дългосрочна програма за озеленяване и залесяване на градската среда и създаване на ефективна система за мониторинг на качеството на въздуха в града са част от идеите по отношение на екологията. Темата за транспорт предвижда актуализиране на транспортната схема и разписанията, по-удобни градски и междуградски автобуси. Изграждането на общински плувен басейн е сред плановете по отношение на спорта. Сред приоритетните теми е здравеопазванто, което предвижда механизми за привличане на млади специалисти. А по отношение на администрацията се предвижда да има общински омбудсман, както и облекчаване на администартивната тежест за гражданите и бизнеса.

„За нас е чест да подкрепим арх. Йордан Терзийски, който има качествата да изведе В. Търново едно ниво напред, защото има нужда от промяна и от стъпка в правилната посока”, заяви Никола Минчев. И призова великотърновци да подкрепят кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Своята подкрепа заяви и Венко Сабрутев, който посочи, че в България всяка година влизат малко инвеститори и битката между кметовете за привличането им е голяма. „За съжаление, виждаме, че В. Търново за тези 12 г. отсъства от тази битка. Инвестициите са важни, за да се намали безработицата, да се повиши средната работна заплата и да се докарат нови технологии в града. Сигурен съм, че арх. Йордан Терзийски може да привлече тези инвестиции, защото сме били заедно на международни изложения и знам с какъв плам говори на големите компании за възможността да дойдат тук“, каза още Венко Сабрутев. Своята подкрепа заявиха и останалите народни представители.

Всеки кандидат за общински съветник беше представен пред присъстващите в залата, както и кандидатите за кметове в останалите общини в областта.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново