Акад. Антон Дончев и Теодосий Спасов идват за форума “Българският дух през вековете”

Публикувано на ср, 11 Апр. 2018
222 четения

Форум на тема “Българският дух през вековете”организират във Велико Търново Портал 12 и Български център “Просветление”. Събитието ще се проведе от 13 до 15  април в Интерхотела. То ще премине със своя специално разработен знак, символизиращ Българският дух, който винаги се е възраждал като феникс и не само това. Той винаги е идвал обновен и е носил нов импулс за цялото човечество.

“Всички знаем, че 2018 г. е специална за България. По време на форума ще се изявят както утвърдени и уважавани през годините лектори, така и хора, които макар и встрани от прожекторите, са посветили живота си именно на българския уникален код, заложен в тази земя, която е наистина свещена”, обясни Таня Борисова, редактор в Портал 12.

Форумът ще започне с  лекция на Кирил Кирилов, който изследва пещерата Магура. „Българският дух през вековете” ще се спре и на Първото и Второто българско царство, а гост-лектор от 14:40 часа в съботния ден ще бъде академик Антон Дончев. Срещата ще продължи с темите за богомилите, за паневритмията и Учителя Петър Дънов, за да завърши с лекция за феникса – олицетворението на българския дух. Сред лекторите ще бъде и проф. Дамян Попхристов.

Входът за всички лекции и съпътстващи събития е свободен. С билети ще бъде единствено концертът в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” от 19:30 часа в събота, 14 април. Събитието е кулминация на „Българския дух през вековете” и събира на сцената изключителни музиканти. Сред тях са „Ева квартет” – формация, създадена от четири певици от „Мистерията на българските гласове”, формация „Авигея” и Иван Шопов – Баlkansky, младата фолклорна формация „Трио Калина” и Антон Гудов и „кавалджията на света” Теодосий Спасов.

В рамките на форума в петък, 13 април, ще бъдат открити и две изложби в Художествената галерия „Борис Денев”. Първата експозиция е на световноизвестния български художник Павел Митков, който за първи път организира изложба във Велико Търново. Втората изложба е посветена на глаголицата, а неин автор е художничката Антония Дуенде.

Весела КЪНЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново