961 онкоболни са регистрирани в областта

Публикувано на ср, 7 авг. 2019
370 четения

Ръст на онкологичните заболявания за 2018 година отчитат от Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Общият брой на регистрираните ракови заболявания за областта в Комплексния онкологичен център е 9637 души или с 52 повече спрямо предходната година.
Новооткритите случаи са 961. Най-много са злокачествените новообразувания на храносмилателните органи и перитонеума, следвани от заболяванията на пикочо-половите органи и тези на кости, съединителна тъкан, кожа и млечните жлези.
Тревожен е фактът, че през последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на пациентите с рак на дебелото черво. За 2018 г. те са 1410 души или с 34 повече, като превес имат мъжете. Увеличение има и при заболелите от рак на гърдата – 1810 пациенти за 2018 г., от които 12 са мъже. За една година новооткритите случаи са 106.
При рака на маточната шийка са регистрирани 617 пациентки, отделно жените с рак на матката са 695. При мъжете с рак на простатата са диагностицирани 559 души.
Ранното откриване на онкологичните заболявания дава значително по-големи шансове за оздравяване, но все още много от тях се откриват на по-късен етап. Сред рисковите фактори, предразполагащи към развитието на ракови заболявания, са редица фактори. Тютюнопушенето отдавна е определено като най-голямата причина за преждевременна смърт и е причина за около 90 % от случаите на рак на белия дроб, особено ако е било практика в течение на две или три поколения. Доказана е причинната връзка между пушенето и други локализации на рак – на устната кухина, хранопровода, панкреаса, пикочния мехур и шийката на матката, предупреждават лекарите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново