96 ученици, завързани с белезници, направиха опит за бягство от ПМГ

Публикувано на пт, 27 Апр. 2018
1494 четения

96 ученици, завързани с белезници, направиха масов опит за бягство от сградата на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Единственият изход за младите хора беше да покажат знания. На фона на зловеща музика, позната на почитателите на филмите на ужасите, те трябваше да преодоляват загадки и пъзели от направления география, математика и логика. Оковани в отбори по четирима, гимназистите преминаваха успешно от стая в стая в промененото до неузнаваемост училище. Техните учители, преобразени в страшни костюми, влязоха в образите на пазители, готови да изядат от времето на участниците, ако поискат жокер.

Оригиналните изпитания, съпътствани с много смях и веселие, бяха организирани от Училища „Европа” във Велико Търново в рамките на второто състезание „Бягство от училище” или Escape School Tournament: Do It If You Dare. Това е първият по рода си турнир от такъв мащаб, създаван досега в България. „Да избягаш от училище със знанията, които си получил в него, е идея, заимствана от нашумелите в последно време пъзел стаи. Те поставят участниците в страшна ситуация, от която трябва да се измъкнат за време, откривайки уликите към своята свобода”, обясни управителят на езиковата школа Виктория Заевска, по чиято идея се провежда състезанието. Тя е преподавател по английски и заедно със своята колежка, която освен по езика на Шекспир, води часове и по руски, целят да покажат как учениците могат да учат и да се забавляват в движение.

Турнирът днес беше сред проявите в празничната програма, посветена на 46-годишнината от създаването на ПМГ. Честването започна с полагане на цветя на паметника на патрона Васил Друмев. По-късно се проведоха турнири по футбол, волейбол и баскетбол, демонстрации в лабораториите по биология, химия и физика. Открита бе и кулинарна изложба. Състоя се литературно четене, посветено на Васил Друмев, и състезание на тема „Аз обичам България”.

750 ученици се обучават през тази учебна година в гимназията, а с тях работят 56 квалифицирани педагози. „Тук интелигентните и дръзновени млади хора получават качествено обучение не само по профилиращите предмети, но и по останалите дисциплини. Високата общообразователна подготовка, създадените благоприятни условия за усвояване на профилиращите предмети утвърдиха гимназията като водещо учебно заведение не само в областта, но и в страната. В гимназията винаги се е търсело развитието както в научен, така и в духовен план. Освен чрез състезанията и олимпиадите това развитие се изразява и в участие в различни национални и международни проекти”, подчерта в приветствието си директорът Ангел Гушев.

На тържеството присъстваха зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, директорът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова, председателят на Обществения съвет на гимназията Александър Чокойски.

Златина ДИМИТРОВА
Сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново