9-месечният Боян се нуждае спешно от средства за лечение в чужбина

Публикувано на вт, 27 апр. 2021
4950 четения

9-месечният Боян от В. Търново се нуждае спешно от средства за лечение в чужбина. Момченцето страда от агресивно туморно образувание и в момента е прието и оперирано по спешност в болница в Турция. Офертата, която родителите на Боян получават от лечебното заведение е 34 500 евро, включваща разходите за операция, изследвания и престой. Сумата обаче е непосилна за тях и затова се обръщат с молба за помощ, за да продължат лечението на своето дете.
Невробластомът, от който страда малкият Боян, е открит при профилактичен ехографски преглед на коремни органи, който се прави с направление по Здравна каса. Още тогава лекарят установява огромна формация от лявата страна, впита плътно в левия бъбрек на детето. Лекарят обяснява на родителите му, че вероятно се касае за невробластом – един от най-редките и най-агресивните тумори в детска и кърмаческа възраст. Родителите на момченцето – Николая и Мартин, веднага
тръгват за София. След направени изследвания в Детската хирургия в „Пирогов“ се потвърждава диагнозата – нискодиференциран невробластом с неблагоприятна хистология и размери малко над 7 см в диаметър. Заради това, че образуванието е силно впито в околните органи – бъбрек, далак, коремна стена и притиска основни кръвоносни съдове, операцията към този момент се оказва невъзможна. За това следва предоперативна химиотерапия, която да намали формацията на тумора. Детето премина два курса химиотерапия, а образуванието се смалява до 4 см. Въпреки това обаче семейството получава отказ за операция, а лекарите предлагат да продължат с химиотерапията, като им казват, че може да се наложи отстраняване на засегнатия бъбрек или далака.
За да не губят време, родителите на Боян решават да потърсят възможност за операция в чужбина. Изпращат цялата налична документация в няколко независими клиники с молба за становище. Навсякъде получават отговор, че туморът се е повлиял достатъчно добре от направената химиотерапия и операция е възможна веднага, потвърждавайки, че може да се извърши без отстраняване на бъбрека и далака на детето.
Посочената сума за лечението от болницата в Турция обаче е непосилна за семейството на малкия Боян, който има и сестричка Никол на 8 години. За набирането на средствата се включва и Фондация “Майко Мила”, която взима присърце случая и открива специална дарителска сметка, като от нея не се удържат никакви проценти от преведените средства и всичко отива за лечението на Боян. Всеки, който иска да помогне на момченцето и неговото семейство, може да го направи с дарение на разкритата дарителска сметка:
BG43FINV91501017533717
основание: за бебе Боян
Титуляр: фондация “Майко Мила”
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново