86-годишен се хвърли в ледените води на Дунав за Богоявленския ритуал

Публикувано на вт, 6 Ян. 2015
538 четения

22-годишният студент Васил Хаджийски извади кръста в Свищов от водите на Дунава на Богоявление. Младежът е от Пазарджик и се обучава в 4-ти курс, специалност „Туризъм“ на Стопанската академия. След ритуала Васил сподели, че скача след кръста за четвърти път – два пъти в Пазарджик и два пъти в Свищов, но го хваща за първи път днес. Пожела си здраве за него и семейството му.

И тази година традиционният ритуал по хвърлянето на кръста на Йордановден в Свищов се състоя в местността Паметниците и бе организран от Архиерейското наместничество и общинското звено „Масова физкултура и спортна база“.

Празникът започна сутринта с отслужването на Тържествен водосвет в храма „Света Троица“. Малко преди обед в местността Паметниците близо 30 смелчаци скочиха в Дунава след хвърления кръст, при температура на водата 3,2 градуса и минус 5 на въздуха. В ритуала се включиха мъже от Свищов, селата на общината, София, Русе, Пазарджик, Плевен, Бяла и Павликени. Най-младият от участниците бе на 12 години, а най-възрастният – на 86.

По традиция късметлията, уловил кръста, бе дарен от Общината, кмета и от общинския съветник Бойко Александров. Всички участници в ритуала също получиха парични награди и почерпка от организаторите.

Традицията на Йордановден да се хвърля кръста във водите на река Дунав бе спазена за поредна година и в свищовското село Вардим, където кръста извади 24-годишния Георги Бърдаров.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново