72-годишен мъж стана донор

Публикувано на вт, 19 Мар. 2019
598 четения

72-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в Реанимацията на болницата във В. Търново стана донор на черен дроб. Той е и бил приет в интензивното отделение в неделя с тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите вчера е изпаднал в мозъчна смърт. В този изключително труден момент, близките му са взели благородното решение да дарят органите му и по този начин да бъдат спасени други човешки животи.

Рано тази сутрин екип на ВМА беше транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа “Враждебна” на Военновъздушните сили до летището в Горна Оряховица. Експлантацията на органите беше извършена в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново.

Трансплантацията на черния дроб продължи 5 часа и беше извършена във ВМА в София от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Проф. д-р Владов заяви, че в момента реципиента е в добро състояние.

Екипът на ВМА благодари и на колегите си от Великотърновската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

От началото на 2019 г. това е първа успешно реализирана донорска ситуация в България.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново