43 години по-късно “Диана експрес” отново с концерт в търновския театър

Публикувано на вт, 5 мар. 2024
4481 четения

Най-новият музикален проект на МДТ “Константин Кисимов” във В. Търново събра екипа му с легендарните музиканти от “Диана експрес” и музиката на Митко Щерев. Той е част от репертоарната линия, която великотърновският театър следва през последните години, след проектите с Орлин Горанов, “Б.Т.Р.”, “Фондацията”, Дони и Нети и “Балканика” с Йълдъз Ибрахимова.
“Надявам се този проект да се превърне в любим не само на великотърновската публика, но и на публиката в цялата страна, тъй като с концерта ще посетим и други населени места. В него ще звучат едни от най-емблематичните песни в българската музика”, каза Васил Вълчев, директор на МДТ “Константин Кисимов”.
“Концертът ще бъде разделен на две части, като по-горещата от тях ще е втората. В нея с легендарната група “Диана експрес” ще изпълним голяма част от техните хитове, в оркестрация на Митко Щерев, който ги е адаптирал за рок група и симфоничен оркестър. В първата част сме подготвили не по-малко интересно нещо, а това е музика от филми с автор Митко Щерев. Три от песните ще бъдат изпълнени от наши солисти и това ще е нещо като увертюра”, разкри Георги Патриков, диригент на оркестъра на великотърновския театър.
“За мен и колегите ми е голямо удоволствие да гостуваме на тази специална и култова сцена”, каза Митко Щерев, който изрази надежда, че концертът ще се превърне в истински музикален празник. “Това за нас ще е двоен празник, защото тази година “Диана експрес” навършва 50 години и се надяваме да направим поне 10 самостоятелни концерта и 10 с този проект, като последният ще бъде в края на ноември със Симфоничния оркестър на БНР”, допълни той.
Митко Щерев разказа за началото на своята кариера и за това, че големият български изпълнител Емил Димитров е човекът, от когото се е учил как се правят концерти и как се контактува с публиката. Затова в този проект са включени 12 знакови песни, 2 от които кавъри на песните “Хризантеми”, написана от Щерев за Лили Иванова, и на “Усмивката”, създадена от него за групата “Трамвай № 5”. В програмата публиката ще чуе само 2 балади, както и 3 песни от последния албум на “Диана експрес” от 2019 г. В началото ще прозвучи и знаковата тема от стария български филм “Комбина”, с богата увертюра, която ще е пресечната точка между двете части в концерта. Композиторът припомни, че през 2019 г. групата осъществи проекта “Диана експрес Symphony”, представяйки 10 концерта в големи градове на България. В този състав “Диана експрес е от 10 години и през това време два пъти гостува в Канада, в САЩ, изнасят концерти в Лондон, Виена, посещават и Божи гроб.
“Не е важно само да измислиш хубава музика. Ако тя не бъде изпълнена от музиканти на високо професионално ниво няма да бъде такава”, подчерта Щерев и благодари на своите колеги от групата: Илия Ангелов, Живко Топалов, Атанас Копчев и Бисер Йосифов. “За музиката от огромно значение е и искреността, с която е създавана”, допълниха те. “Около половината от хитовете, които ще прозвучат в концерта, са създадени преди 40 г. Една, група за да премине през времето и да продължава да бъде харесвана, трябва да има точно такива вечни песни, както и добър певец, който да я поднесе на публиката по най-добрия начин и да ѝ въздейства емоционално”, посочи Митко Щерев.
Музикантите от “Диана експрес” се върнаха в спомените си от началото на 80-те години, когато на конкурса “Мелодия на годината” във В. Търново, точно на сцената на МДТ “Константин Кисимов”, печелят първо място с песента си “Душа”, а година след това и второ място с “Утре”. (През 1979 г., когато техен вокалист е големият Васил Найденов, те също печелят надпреварата с хита си “Адаптация”.) От тогава до сега, в продължение на над 40 години те не са свирили на тази сцена.
“От В. Търново имам един незабравим спомен от 1975 г., когато солист ни беше Васил Найденов. Тук беше третият град, в който изнасяхме концерт. Публиката толкова издивя, понеже свирихме 6 парчета на “Дийп Пърпъл”, че потроши половината Летен театър и ни наказаха да не свирим 10 месеца. Това беше единственото ни наказание за всички тези 50 години”, припомни си Митко Щерев. “Винаги, когато гостуваме във В. Търново, приемаме нещата много сериозно и с голямо уважение, защото търновската публика е много компетентна. Ние уважаваме това и се стараем да ѝ дадем най-доброто, на което сме способни”, сподели още композиторът.
“Публиката във В. Търново винаги е реагирала много адекватно и емоционално и затова винаги съм се чувствал върховно, когато пея в този град”, добави ангелогласният вокалист на групата Илия Ангелов.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново