4-тонна скала падна въру преливника на яз. „Ал. Стамболийски” и затвори път в Сухиндолско

Публикувано на пн, 5 мар. 2018
1439 четения

През почивните дни скален къс от 4 т падна върху преливника на яз. „Ал. Стамболийски“ и  затвори временно селския  път до язовира в Сухиндолско, съобщи  зам.-кметът Борислав Вълев. А това е единственото обиколно шосе за селата Бяла река, Горско Косово и Горско Калугерово. В неделя механизация на Пътното управление във Велико Търново и Павликени са раздробили скалата, обезопасили са скалните отломки и са отворили пътя, но той остава опасен, каза зам.-кметът.. Снегът е валежите обаче свличат и земна маса. Затова от Община Сухиндол предупреждават шофьорите  да бъдат бдителни по опасния участък, а третокласният път по принцип се поддържа от държавата.

Само преди няколко години активизирало се от пролетните дъждове свлачище създаде сериозен проблем на същия път, но на друго място, припомни Вълев. Тогава скалната маса  бе почистена, а участъкът е обезопасен със 140-метрова мантинела.

Преди време свлачище тръгна и в Горско Калугерово. То застраши сградата на местното кметство, където се намира и библиотеката. Община Сухиндол бързо взе мерки, като построи нова сграда на селската администрация и библиотечния фонд. Проблемът е, че свлачището се движи и към църквата „Света Параскева“ в  селото. Вече има изготвен проект за укрепване на свлачището, за да бъде спасена църквата и районът около нея. За целта са необходими милиони, а самото укрепване ще бъде много трудно и сложно. Според кмета Пламен Чернев са били предвидени взривни работи, които са премахнати, тъй като застрашават канала до църквата. Трябва да бъде укрепен и брегът на р. Росица с подпорна стена. От друга страна пък, районът около р. Росица влиза в „Натура 2000“ за защитена местност.

Миналата година четири села в Сухиндолско излязоха на протест заради свлачище, което затвори пътя към града. Хората  недоволстваха няколко пъти и поискаха спешни мерки да бъде отстранена земната маса, която е прекъснала пряката връзка с общината.  Тъй като за целта са необходими сериозни инвестиции за укрепване на скалния масив, а също и време, тогава се наложи общината да търси решение за обиколен маршрут и не допусна селата да бъдат откъснати от Сухиндол и Севлиево.

Вчера Борислав Вълев съобщи, че по проблема с въпросното свлачище вече са отпуснати 130 000 лв. от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за изработване на проект по укрепване. В момента проектанти подготвят проекта. После с него ще кандидатстваме отново пред Междуведомствената комисия за отпускане на средства за самото укрепване на свлачището, уточни зам.-кметът.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново