202-ма души танцуваха кадрил в Горна Оряховица за рекорд на Гинес

Публикувано на пт, 18 май 2018
378 четения

202-ма танцьори на възраст от 9 до 79 години танцуваха кадрил в Горна Оряховица за подобряване рекорд на Гинес за най-много едновременно танцуващи. Синхронизираният танц е част от общ европейски танцов проект „SQuadrille“. Той се организира от Словенската национална танцова асоциация и се провежда в сътрудничество с танцови асоциации, училища, школи, факултети от различни европейски градове. Горна Оряховица е единственият български град, който участва в общото танцуване. Инициативата за присъединяването му е на балетна школа „Грация“ и се реализира със съдействието на Общината.

Преди началото на големия танц, всички танцьори бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев. „Радвам се, че Горна Оряховица днес се присъедини към танцуваща Европа и съм горд, че точно нашият град е единственият в България, включен в този мащабен танцов проект. Когато нещо не може да бъде описано с думи, го правим с музика и танц, затова нека Европа днес танцува с Горна Оряховица. Покажете какво могат танцьорите на Горна Оряховица“, пожела на участниците инж. Добрев. Заедно с него, настроените от голямото танцуване споделиха заместник-кметът Йорданка кушева, директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ Румяна Матеева, инж. Петя Богданова, директор на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“, както и много граждани.

Точно в 13.00 ч. на реновирания пл. „Георги Измирлиев“ горнооряховските танцьори се присъединиха своите колеги от още 48 града от 8 държави в Европа, танцувайки кадрил от оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус. Музиката и хореографията бяха еднакви за всички танцьори. В общата хореография се включиха представителни танцови групи от балет „Грация“, балет „Етна“ при Младежки дом, ДФС „Раховче“ и ФК „Сидер войвода“ при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, ТФК „Балканика“ при НЧ „Напредък – 1869“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Бачо Киро“ от Велико Търново, Община Горна Оряховица и Групата за здраве и дълголетие при Клуба на ветераните спортисти. Всички танцови групи получиха сертификати за участие в танцовия проект „SQuadrille“, който завърши с характерен танц за всяка от държавите. В Горна Оряховица, 202-та танцьори, заедно с публиката се хванаха на право българско хоро.

Европейският танцов проект кандидатства за Рекордите на Гинес и апликационната форма е получила одобрение. Резултатите ще станат ясни в началото на месец юни, след като бъдат прегледани всички видеозаписи и бъдат сумирани танцьорите от всичките 49 града от Европа.

В последният общ танц на проекта „SQuadrille“ са се включили 33 202 танцьори от 51 града на 8 европейски държави.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново