18,9 млн. лева бюджетът за догодина на община Свищов

Публикувано на ср, 10 Дек. 2014
173 четения

18,9 млн. лв. е проектната макрорамка на “Бюджет 2015” на Община Свищов. Най-голяма част от тези средства ще бъдат отделена за образованието – 6 760 000 лева. За общи държавни служби предвидената издръжка е 2,2 млн. лв., за отбрана и сигурност – 1 259 999 лв. Капиталовите разходи са разчетени на 1 148 241 лв. Тук е включена сумата от над 900 хил. лв. за укрепване брега на Дунав при село Вардим.

Целевата субсидия от Министерството на финансите в размер на 150 хил. лв. е предвидена за ремонт на улиците в града и във Вардим.

Нашият стремеж е бюджетът да даде възможност за продължаване и запазване на тенденцията на финансова стабилност на общината, да се увеличи обхвата и да се подобри качеството на публичните услуги, обясни кметът. Визията ни е Свищов да продължи да се развива като модерен, просветен, образователен, културен център на река Дунав, заяви Станислав Благов. Той увери, че догодина местните данъци и такси остават непроменени.

405 000 хиляди лева ще бъдат отделени за ремонти в петнадесетте населени места на Община Свищов. “Имаме програма, която започнахме първи в България – “Местни инициативи”. Тя е по подобие на швейцарската Агенция за сътрудничество и американската Агенция за международно развитие. Започнахме през 2001-2002 година. Сега по програмата заделяме 25 000 лв., за които могат да кандидатстват кварталните съвети, гражданските и неправителствени организации, обясни Благов.

През следващата година Общината ще настоява за повече средства от държавата за борба с комарите. Ще изготви проекти за реставрация и укрепване на църковни храмове, с които ще кандидатства за финансиране пред Междуведовмствената комисия за бедствия и аварии и пред програма “Красива България, посочи Станислав Благов.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново