1830 престъпления са разкрити за година в област Велико Търново

Публикувано на чт, 9 мар. 2017
281 четения

1830 престъпления са разкрили разследващите в областта през 2016 година. Това сочат данните от отчет анализа на Областна дирекция на полицията във Велико Търново.  За периода са регистрирани общо 3093 престъпления, което е със 73 по-малко в сравнение с 2015 г.

“Няма неразкрити тежки престъпления и това е резултат от добрата екипна работа, заяви старши комисар Благородна Макева, заместник- директор на ГД „Национална полиция”, която бе гост на представянето.

Изнесените резултати бележат спад в броя регистрирани престъпления и в същото време увеличаване на разкриваемостта.

На представянето на отчета присъстваха представители на различни институции, началници на сектори, групи и районни управления.

Ст. ком. Макева коментира резултатите, постигнати по отношение на телефонните измами, както и намаляването на престъпленията против собствеността и МПС. „Ако има дирекция, която може да се каже, че е обичана по отношение на разследването, това е дирекцията във Велико Търново.”, каза тя.

По данни от анализа през изминалата година  са били иззети 254 653 къса цигари, 236 кг. нарязан тютюн и 5 379 литра алкохол, без акцизен бандерол. Сериозен е спадът на щетите от икономически престъпления, като за 2016 г. те са били 272 555, а за предходната година са  994 846 лв.

Впечатляваща според ст. комисар Макева е и работата на служителите от „Охранителна полиция”. Проведени са 1825 спецоперации, при които са разкрити 317 престъпления, съставени са общо 5282 акта и фишове.
Много силна превантивна дейност е извършена по отношение на безопасността на движение и детската престъпност, показват данните от анализа. Областната дирекция участва в много проекти и инициативи, съвместно с Община В. Търново, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски” и Сдружението на кметовете и кметските наместници в областта. Периодично се организират срещи с представители на ромските общности, с частните охранителни фирми, с живущите в малките населени места и др.

Мария НЕДЕВА
сн. пресцентър МВР

loading...
Пътни строежи - Велико Търново