18 служители на Спешния филиал в Горна Оряховица подадоха оставки

Публикувано на нд, 27 ян. 2019
703 четения

18 са депозираните оставки във Филиала за спешна помощ в Горна Оряховица. Утре се очаква и още служители да подадат молби за напускане, коментира за „Янтра ДНЕС” д-р Виолета Пашова, завеждаща филиала.

Исканията на всички медицински служители са едни и същи. „Много ясно сме посочили в оставките си, че предизвестието е времето, в което ние очакваме нещата да се променят. На първо време искаме две конкретни неща – присъствие на физическа охрана във филиала, наистина респектираща, както и мобилни паник бутони в линейките”, заяви д-р Пашова, която също е депозирала своята оставка.

Служителите искат и да се проведат срещи с представители на Националното сдружение на общините, за да изкажат мнението си и да им разкажат за проблемите, които възникват по време на работа. „Очакваме от тяхна страна някаква законодателна инициатива. Искаме присъдите при посегателство над медик да бъдат ефективни, а налаганите парични глоби да се намери начин да бъдат изискани от държавата. Ако извършилите посегателство нямат финансова възможност, което често е фактор, нека извършват обществено полезен труд под някаква форма”, допълва д-р Пашова.

В края на мината седмица от Министерството на здравеопазването са потърсили директора на Центъра за спешна помощ в областта д-р Валентина Хаджирадева, за да обсъдят мерки, които да бъдат приложени, за да спрат нападенията на пациенти над медици. „Говорим за поставянето на физическа охрана. Ще продължим да се срещаме и със служителите на филиала в Горна Оряховица, за да потърсим още начини да се справим с проблема с агресията на пациентите, който е наистина много сериозен”, коментира д-р Хаджирадева.

До масовото подаване на оставки във филиала в Горна Оряховица се стигна след като медицинския фелдшер Наталия Армянова бе нападната от майка на 5-месечно бебе по време на изпълнение на служебните си задължения. Детето било с висока температура и сърдечен порок. Докато подготвят линейка за транспортирането му към великотърновската болница, майката останала с впечатление, че медицинският служител тряснал вратата на филиала по носа й. Това довело до удар с мобилен телефон, който разцепва устната на служителката на филиала и разклаща преден зъб. Лекарите коментират, че вратата е с автоматичен механизъм и за проявената физическа саморазправа няма никаква причина, тъй като детето е било обслужено перфектно. Но това е пореден случай, в който медици от Спешна помощ стават жертва на агресия, най-вече на лица от ромски произход. Сега обаче има реална опасността във филиала да не останат медицински служители.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново