1785 седмокласници влизат в училищата наесен

Публикувано на пн, 12 Февр. 2018
390 четения

1785 ученици от Великотърновска област, които ще завършат 7 клас т.г., се очаква да влязат наесен в училищата, съобщи на заседание на Постоянната областна комисия по заетост инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието. Учениците са със 72-ма по-малко от м.г., а намаленият брой касае предимно Свищов, Лясковец, Златарица и Елена. Но пък има увеличение на учениците в Стражица, а във Велико Търново броят на седмокласниците се запазва. Експертите са се постарали да балансират между желанията на училищата, броя на учениците и пазара на труда, уточни Личева.

Държавен план-прием след 7 клас ще се реализира във всички професионални и профилирани гимназии и средни училища на територията на областта. Според направените изчисления, броят на завършващите ученици през следващата учебна година могат да бъдат направени 75 паралелки, при заявени 83 класа. Ако учениците са по 26 в клас, това прави общо 2158 места. Но експертите предлагат класовете да са по 24 ученици и местата падат на 1992. В случая не ни достигат 207 ученици, за да направим сериозен балансиран прием, коментира инж. Личева. Този недостиг  може би ще наложи да бъдат сформирани паралелки под определения минимум, ако това са професии и специалности, които са необходими на бизнеса, а също и да бъдат закрити паралелки през лятото на 2018 г.

По думите на инж. Личева, във В. Търново, Свищов и Г. Оряховица броят на заявените паралелки доста надвишават реалния броя на седмокласниците. В Сухиндол, например, 7 клас завършват само 15 ученици. Затова там се очертава маломерна паралелка. В Златарица има две училища, а общият на седмокласниците е 32. В случая ще останат две маломерни паралелки, но те няма да бъдат закрити. В Павликени има предложение за 5 паралелки и инж. Личева уточни, че РУО е подкрепило всички предложения на общините за план-приема за следващата учебна година.

За новата учебна година са заявени 54 професионални и 29 профилирани паралелки, съобщи още инж. Личева. 20 училища са предложили професионални паралелки. Освен това 7 училища предлагат профилирани паралелки, а 8 училища – професионални и профилирани.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново