16 нови професии са заявили училищата от област В. Търново

Публикувано на вт, 2 ян. 2018
1925 четения

16 нови професии са заявили училищата от област В. Търново за следващата учебна година. 12 са учебните заведения, които искат да привличат ученици с новите специалности, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева.

Само две от предложените специалности са в дуална форма на обучение, което означава, че учениците ще могат да усвояват професията в реална работна среда. Заявката е на ПГ по електротехника и електроника „М. Ломоносов” в Горна Оряховица.  Едната заявка е за професията „Приложен програмист”, а другата за „Електротехник”. Нова професия – „Моден дизайн“, иска да разкрие от следващата учебна година и е ПГ по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ в железничарския град.

Четири училища във В. Търново са заявили нови професии в РУО. Старопрестолна професионална гимназия по икономика иска да разкрие специалностите „Приложно програмиране“ и „Електронна търговия“. Профилираната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във В. Търново се надява да обяви прием по специалността „Библиотекознание“. „Графичен дизайн” е новата професионална паралелка, в която иска да обучава ученици СУ „Емилиян Станев”. За одобрение ще се бори и специалността „Електронна търговия” в СУ „Вела Благоева“.

Две свищовски училища също попадат в списъка на гимназиите с нови идеи. Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ е заявила две специалности за новата учебна година – „Електрически инсталации“ и „Мебелно производство“. СУ „Димитър Благоев“ иска да обяви прием по компютърна графика.

Професионална гимназия по транспорт „Васил Друмев“ в Стражица разработва професията „Спедиция, транспортна и складова логистика“, а СУ „Ангел Каралийчев“ в същия град има заявени три нови специалности, от които ще останат две и те ще бъдат събрани в една обща паралелка. Засега педагогическият колектив иска специалностите „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и  „Производство на месо, месни продукти и риба“.

„Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ е специалността, с която СУ „Максим Райкович“ в Лясковец се надява да привлече ученици. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Златарица ще се опита да разработи специалността „Производство на сладкарски изделия“.

Предстои РУО да даде своето становище за нуждата от новите професии, както и да прецени дали гимназиите имат капацитета да развиват тези специалности. Предложенията на училищата ще бъдат разгледани и на заседание на Областната комисия по заетост.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново