110 години от рождението на Димо Минев честват лясковчани

Публикувано на вт, 23 юни 2015
1317 четения

Тази година се навършват 110 години от рождението на Димо Минев – виден лясковски учен, историк, краевед, филолог, университетски преподавател и общественик, първият изследовател на лясковските книжовници Никола Козлев и Цани Гинчев.

Да разкаже за живота и изследователската и научна дейност на Димо Минев, общинското ръководство бе поканило гост-лектор проф. Христо Глушков. Преподавателят с изчерпателна лекция запозна лясковчани кой е историкът, изследвал миналото на Лясковец най-задълбочено.

Проявата бе част от празничните събития, посветени на официалния празник на града – Петровден.

Проф. Глушков, който също е с лясковски корени, проявява интерес към историческото минало на град Лясковец, член е на ред-колегията на сборника „Лясковец” и има публикации по тези проблеми. На историческата вечер, посветена на годишнината от рождението на Димо Минев, освен общинското ръководство, историци и граждани, присъстваха също и ученици от клуб “Родолюбие” при СОУ “Максим Райкович”, с научен ръководител Марийка Давидова.

Проф. Глушков запозна аудиторията с един от най-ерудираните учени на Лясковец, прочете и спомени на негови съвременници като най-впечатляващи бяха думите на проф. Ангел Давидов за невероятните познания на Димо Минев във всички научни сфери. Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова благодари на проф. Глушков за безценните сведения за живота и делото на Димо Минев, а от името на младите краеведи от клуб “Родолюбие” ученичката Пламена Иванова поднесе подарък на професора за спомен от лясковските бъдещи изследователи на миналото и родния край.

Димо Минев е роден през 1905 година в Лясковец. Завършва романска филология в Софийския университет и е студент на известните учени акад. Михаил Арнаудов, проф. Стефан Младенов и проф. Константин Гълъбов. Специализира във Франция, след което се установява във Варна, където е преподавател по френски във Висшето търговско училище. Там събира документи и данни за историята на своя роден град, записва спомени на свои съграждани, проучва архиви и вестници.

През 1944 година издава своя най-значим труд – „Град Лясковец – минало, сегашно състояние и дейци”. Това е книгата, която представлява най-подробното проучване и най-обемния научен труд, обхващащ в 20 глави географското разположение, заселването, населението, революционните борби, развитието на град Лясковец след Освобождението и ролята на лясковския манастир в национално-освободителното движение. Димо Минев дава интересни данни и за старинните лясковски обичаи, представя местния говор и неговите особености, пише биографиите на просветители, учители и видни лясковски дейци – общо 30 очерка. Неговият труд и днес е най-значимият справочник за град Лясковец, ориентир за всеки краевед, историк, изследовател, етнограф. През 2004 година, с помощта на дарители и родолюбиви лясковчани, бе направено второ фототипно издание на тази безценна история на Лясковец.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново