11 души в областта са заразени със СПИН

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
1069 четения

11 души в областта са заразени със СПИН, двама от които са открити след изследване в специализирания кабинет на РЗИ във В. Търново, съобщи д-р Анастасия Анастасова, шеф на вирусологичната лаборатория. 10 от диагностицираните са мъже и една – жена. Най-възрастният серопозитивен е на 64 г., а най-младият – на 19 г.

По повод на Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва всяка година на 1 декември, до парка “Марно поле ” беше разположена мобилната клиника на РЗИ, където изследваха за СПИН. Въпреки студа, 19 души провериха здравния си статус, като най-възрастният пациент беше жена на 74 г. Пенсионерката нямала някакви притеснения за здравето си, просто от любопитство дошла да се изследва. Най-малкият пациент пък се оказа 16-годишен младеж, но общо при изследваните СПИН не е установен, отбеляза д-р Анастасова. Тя допълни, че т.г. се запазва тенденцията заразените мъже и жени да бъдат в съотношение 8:1.

Заедно с мобилната клиника в парка бяха и доброволци от БМЧК. Те раздаваха презервативи и образователни материали. По-рано подобни акции младежите са имали в няколко училища. В памет на починалите от СПИН ще се проведе и тихо шествие. За Коледа доброволците подготвят благотворителна акция в два супермаркета, където ще се събират пакетирани храни за децата от Центъра за специална образователна подкрепа във В. Търново.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново